Kuburović: Za tri nedelje predlog teksta ustavnih amandmana

0
328
Tanjug (Rade Prelić)

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Ministarstvu pravde stiglo do sada oko 20 pisanih komentara po pitanju amandmana na Ustav i najavila da će za tri nedelje sa konačnim predlogom teksta amandmana izaći u javnost.

Ministarstvo pravde će da sumira sve ono što smo dobili tokom javne rasprave i sa konačnim predlogom teksta izaći ćemo u javnost, nadam se, za tri sedmice. Istovremeno ćemo predlog uputiti Venecijanskoj komisiji na mišljenje. Od toga će zavisiti dalji proces predlaganja Vladi„, rekla je Kuburović.

Kako je istakla, ako mišljenje ne bude pozitivno, radiće se na redigovanju i usklađivanju onoga što Venecijanska komisija dostavi Srbiji.

Ministarstvu pravde je do sada stiglo dvadesetak pisanih komentara, kako stručnih tako i laičkih. Dostavljena su nam i mišljenja Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Vrhovnog kasacionog suda i Apelacionog suda u Kragujevcu„, rekla je ona.

Po završetku javne rasprave o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa, 8. marta, i povodom ocene većeg dela struke da radni tekst amandmana treba povući, Kuburović je ponovila da povlačenja neće biti.

Ona je istakla da su u usmenoj raspravi učestvovali i predstavnici civilnog sektora i drugi zainteresovani, jer se „Ustav ne tiče samo sudija i tužilaca, već je to pitanje od značaja za sve građane koji treba da se izjasne na referendumu“.

Naglasila je da su u radnoj grupi koja je izradila Pravnu analizu ustavnog okvira o pravosuđu, što je, prema njenim rečima, bila osnova za prvi krug javne rasprave i za sastavljanje samih amandmana, bile sudije i tužioci najvišeg ranga, kao i profesori ustavnog prava.

S obzirom na to da postoji veliki broj oprečnih mišljenja po pitanju revizije radnog teksta, Kuburović je navela da će „sva dospela mišljenja biti objavljena i biće obrazloženo zašto nešto nije prihvaćeno. Ništa nećemo kriti“.

O tome koje će primedbe biti usvojene, odlučivaće „Ministarstvo pravde, odnosno ministar sa svojim timom„, rekla je Kuburović i dodala da će zajedno uzeti u obzir sve konstruktivne predloge, potkrepljene argumentima.

Na konstataciju da se stiče utisak da izvršna vlast decenijama javno kritikuje pravosuđe i doprinosi urušavanju njegovog ugleda, Kuburović je rekla da se nikad više nije ulagalo u pravosuđe koliko u poslednje tri godine.

Mislim da ova vlada čini velike napore kako bi se poboljšali uslovi rada sudija, tužilaca i zaposlenih, kako bi se poboljšao i njihov materijalni položaj, kako bi imali adekvatna sredstva za rad. Nikada se nije više ulagalo u pravosuđe koliko je uloženo u poslednje tri godine. Ne znam kako onda možemo da govorimo o omalovažavanju od strane izvršne vlasti„, rekla je ona.

(tanjug.rs)