Krkobabić: Reforma penzionog sistema potrebna što pre

0
267
Foto: Milena Djordjevic

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić rekao je danas da je potrebno što pre otvoriti pitanje reforme penzionog sistema koje je veoma kompleksno i zahteva širok društveni dijalog, poput onog koji se vodi oko KiM.

Kako je naveo za RTS, rasprava o reformi penzionog sistema je „pitanje nad pitanjima“, jer u Srbiji danas živi skoro dva miliona penzionera, a zbog produženja životnog veka, loše demografske slike, odlaska mladih odnos penzionera i radno sposobnog stanovništva je 1,5 prema 1.

Krkobabić dodaje da to nije slučaj samo u Srbiji, već da se i region i Evropa suočavaju sa sličnim izazovima.

Reforma penzionog sistema nije samo stranačko pitanje, oko njega mora da postoji širok društveni dijalog. Kao i KiM, to su najkrupnija pitanja. Ne treba se baviti predlagačem, već predlogom, hoćemo da imamo jasno otvoreno kritičko mišljenje i da dođemo do predloga rešenja zajedno„, rekao je Krkobabić.

On se osvrnuo i na obnavljanje zadrugarstva kome je to ministarstvo posvećeno i istakao da je za nepunih godinu danas formirano više od 200 zadruga, a da je plan da se tokom ove godine u 70 sela u Srbiji formiraju nove ili pomogne obnova starih zadruga.

Krkobabić je komentarišući izjave premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića da bi ove godine moglo doći do povećanja penzija rekao da bi kada je to u pitanju trebalo konsultovati predsednika koji ima „celokupan uvid“.

Nije potrebno da bilo ko istrčava sa izjavama pre nego vidimo da li za tako nešto ima prostora. Penzioneri su dali svoj doprinos, moramo da im zahvalimo na tome, ali kada se za to steknu uslovi„, rekao je Krkobabić.

Dodaje, da su penzioneri dali „nemerljiv doprinos“ u oporavku državne ekonomije, ali da oni koji žele da se neodgovorno ponašaju ne treba da računaju da će penzioneri ponovo „podmetnuti rame“.

Upitan za aktuelnu temu rekonstrukcije vlade, ministar kaže da rekonstrukcija kao takva nije tačka dnevnog reda, te da je to stvar koalicionih partnera koji se na nalaze na vlasti.

Procenjuju se učinci ministara i vlade ukupno. U vladi se o tome ne razgovara na taj način, ali se sigurno razgovara da li se politika Vlade u pravoj meri ostvaruje.„, rekao je Krkobabić.

(tanjug.rs)