ĐORĐE BALAŠEVIĆ U HRVATSKOJ PROVOCIRAO I VREĐAO SRBE: „Tamo i dalje čuvaju metak za mene“

0
6105
Foto: Neja Markicevic

Đorđe Balašević nastupio je u petak veče u punoj Spaladium areni u Splitu.

Kao što je i običaj kada je on u pitanju, svakoj pesmi na pomenutom koncertu prethodio je kratki govor – sećanje, ili anegdota, a sve što je muzičar rekao publika je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Tako je, u najavi kultne pesme „Život je more“ rekao kako bi voleo da je rođen na Braču, gde je u Sutivanu 1978. godine prvi put otpevao pomenuti klasik.

Pre pesme „Nevernik“ bez čijih stihova „Dobro veče, Banjaluko“ ne može da prođe nijedan Balaševićem koncert, on je rekao kako su još uvek na snazi poruke koje su mu stizale iz tog grada, a sve sa istom suštinom – da tamo nije dobrodošao.

Đorđe je rekao da „tamo za njega čuvaju metak“, a nešto kasnije rekao je kako je svet njegova domovina i da u njegovim pesmama svi na prostorima bivše Jugoslavije govore istim jezikom – onim kojim govori srce.

Balašević je na temu odlaska u Banjaluku, rekao sledeće:

– To je grad iz kojeg mi stalno šalju neke poruke. Čuvamo metak za tebe. A, onda sam ja odgovorio: „Super… Mislim, nije lepo što čuvate metak za mene, ali je lepo što ste neki ipak sačuvali…“.

Kako se godinama unazad navodi, razlog zbog kog Balašević nije dobrodošao u Banjaluku jeste taj što je, navodno, jednom prilikom posle rata rekao: „Doći ću u Banjaluku, kada budu na koncertu svi oni koji su bili na zadnjem koncertu”.

(SlobodnaDalmacija.hr)