Vanredna situacija u više opština u Srbiji zbog izlivanja reka

0
434

Vanredna situacija u više opština u Srbiji zbog izlivanja reka
Na teritoriji opštine Prokuplje danas je proglašena vanredna situacija pošto je reka Toplica dostigla najviši vodostaj u prethodnih deset godina.
Toplica se izlila iz korita u delu divljeg romskog naselja Mala Guba odakle je iz porodičnih kuća evakuisano 45 osoba, kao i kod gradskog bazena u Prokuplju, a poplavljena su i dva reni bunara za vodosnabdevanje grada pijaćom vodom.

Opštinski Štab za vanredne situacije saopštio je da je naglo otapanje snežnog pokrivača, čija je visina u Prokuplju iznosila 60 centimetara a u planinskom području i više jednog metra, podiglo vodostaj Toplice na 225 centimetara.

„Na svim kriznim tačkama, kojih je prilično, angažovane su mašine i više od 150 ljudi iz javnih preduzeća, lokalne samouprave i sektora za vanredne situacije koji na sve načine pokušavaju da se izbore sa nabujalim vodama i da priteknu u pomoć ugroženim gradjanima“, saopšteno je iz opštinskog Štaba za vanredne situacije.
Pojedini delovi Prokuplja ostali su bez vode pošto je JKP „Hammeum“ isključen iz sistema gradskog vodovoda.

„Za snabdevanje tih delova spremne su cisterne a ceo grad će se do daljnjeg snabdevati vodom za piće iz vodosistema Bresnica“, saopšteno je iz JKP „Hammeum“.

Visok vodostaj Toplice zabeležen je i kod Kuršumlije gde iznosi 246 centimetra dok je kod Doljevca izmereno 249 centimetara.

Kod Kuršumlije se izlila reka Kosanica

Reka Kosanica izlila se danas u kuršumlijskom selu Kastrat gde je poplavila oranice i nekoliko pomoćnih objekata.

Pritoka Toplice izlila se posle naglog topljenja snega na teritoriji opštine Kuršumlija.

„Reka još uvek nadolazi i postoji opasnost da se zbog velike količine vode izlije i Toplica. Naselja za sada nisu u opasnosti ali s obzirom na vodostaj Toplice koji je dostigao najviši nivo u poslednjoj deceniji i još uvek raste, mogu se očekivati dalja izlivanja ove dve reke“, rečeno je agenciji Beta u lokalnoj samoupravi.

Uvedena vanredna odbrana od poplava za sliv Južne Morave

Vodostaj Južne Morave i svih njenih pritoka u stalnom je porastu i za taj sliv jutros je proglašena vanredna odbrana od poplava, rekao je direktor Vodoprivrednog centra (VPC) „Morava“ Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ Dragoljub Miljojković.

On je rekao da je stanje na terenu, na mestima gde su regulisani vodosistemi i nasipi „daleko od poplava“ i procene su da se ništa „dramatično“ neće dešavati.

„Ima manjih izlivanja i sporadičnih komunalnih problema. Očekujemo da za dan, dva, na čitavom slivu sitacija bude stabilizovana“, naglasio je Miljojković.

Prema njegovim rečima, izlivanje Ribarske reke je uobičajeno s obzirom na količinu padavina, dok je Južna Morava poplavila regionalni put kod mesta Đunis.

„To je plavno nezaštićeno područje na kome nema uslova za intervenciju. Stanje na tom delu terenu prate predstavnici lokalne samouprave iz Kruševca i Sektora za vanredne situacije“, izjavio je Miljojković.

On je dodao da u Nišu nema bojazni od poplava i da je u samom gradu situacija „daleko od proglašenja odbrane od poplava“.

„Nišava je porasla do ivice korita za malu vodu, ali korito je dimenzionisano da primi vodu sve do vrha bedema“, rekao je Miljojković.

Proglašenje vanredne odbrane od poplava, podsetio je Miljojković, podrazumeva uvođenje dvadesetčetvoročasovnog dežurstva, obilaske i procene ugroženih mesta i eventualno davanje naloga za postupanje.

On je dodao da je u nadležnosti VPC „Morava“ čitav sliv Južne, Zapadne i Velike Morave, odnosno područje 68 opština u Srbiji južno od Beograda.

U Zaječaru proglašena vanredna situacija zbog opasnosti od poplava

Gradsko veće Zaječara proglasilo je danas vanrednu situaciju na teritoriji grada pošto je reka Timok poplavila delove sela Vratarnica.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić kazao je agenciji Beta da se poplavni talas visine oko dva metra približava Zaječaru iz pravca Knjaževca a da se udarni talas očekuje oko 18 časova.

Poplavni talas preti da sruši most u rudarskom mestu Avramice, zbog čega su ekipe RTB Bor izrazile spremnost da pomognu.

Poplave prete i opštini Knjaževac čiji je predsednik Milan Djokić kazao da je voda prodrla u izvorište Sinji vir iz koga se Knjaževac snabdeva vodom. Lokalni radio FKMS preneo je da su evakuisani pojedini stanovnici iz delova naselja „Banjica“ gde se voda probila u podrume nekih stambenih objekata.

Pozivajući se na lokalni Štab za vanredne situacije, FKMS je preneo da je najkritičnija tačka most na „svrljiškom“ Timoku kod Podivsa gde su ekipe i mehanizacija angažovane na terenu i trude se da otklone sav otpad i bujične nanose.