Dačić: Albanci i deo međunarodne zajednice lažu Vučića

0
181

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio da, imajući u vidu svoje iskustvo, smatra da deo međunarodne zajednice i Albanci sa Kosova lažu predsednika Vučića.

Dačić je za RTS rekao da Albanci ne žele kompromis, već samo priznanje. „Ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna nezavisno Kosovo“, poručio je on.

Ministar spoljnih poslova takođe smatra da Priština i međunarodna zajednica treba da se izjasne o tome ima li ili nema Briselskog sporazuma.

Ketrin Ešton, Hašim Tači i ja smo potpisali taj sporazum, a ne bih da nije bilo odrednice o Zajednici srpskih opština (ZSO). Zbog toga je Srbija učinila niz ustupaka, uključujući i integraciju srpskih u kosovske institucije. Neprihvatljivo je da i dalje raspravljamo o tome hoće li neko primeniti sporazum„, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Komentarišući izjacu šefa kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, Bekima Čolakua koji je rekao da bi Rumunija prvo trebalo da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, pre nego što se aktivno uključi u rešavanje tog problema, Dačić je rekao da je to „težak bezobrazluk„.

Ne znam da li shvataju da su oni budale ako smatraju da će neko silom naterati Vučića da bez kompromisa da prizna Kosovo„, rekao je Dačić.

Pojasnio je da predsednik Vučić želi zbog budućnosti da reši pitanje Kosova, ali da je naivno i pogrešno verovanje da će to učiniti bez daljih dogovora i kompromisa.

Ja Vučiću stalno govorim, pošto vidim da se muči, da se vrši veliki pritisak da Srbija normalizuje odnose sa Prištinom da bi imala evropski put, a ne kaže se Prištini da oni učine napor ka normalizaciji. Imajući u vidu iskustvo, siguran sam i upozoravam Vučića da ga lažu sve vreme i neće komprimis i traže priznanje„, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da strahuje da će samo ispostaviti papir Beogradu u kojem ništa neće pisati osim da Srbija priznaje nezavisnost Kosova.

Što se mene tiče – Srbija nikada neće prihvatiti Kosovo, takvi pokušaji su pucanje iz razne puške, ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna Kosovo„, poručio je ministar.

(rts.rs)