Knežević: Mikro, mala i srednja preduzeća, kičma privrede i generator rasta

0
138

Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je danas da je sektor mikro, malih i srednjih preduzeća kičma privrede, generator rasta i novih poslova, i zato je strateški prioritet Vlade i Ministarstva privrede podrška tom sektoru.On je u autorskom tekstu za Blic naveo da „od ideja preduzetnika, njihovog truda i preduzimljivosti zavisi i brzina rasta i razvoja Srbije“.

„Preduzetnici koji ulažu u svoj biznis, donose i nove tehnologije, što dalje čini srpske proizvode atraktivnim i za izvoz“, rekao je Knežević.

U današnje vreme, kako je rekao, najuspešnije su one zemlje u kojima se posao stvara, gde postoji preduzetnička ideja i okruženje koje podstiče njihov razvoj.

„Država daje i podsticaje u novcu, bespovratna sredstva, jeftine kredite, a i ono što je nekima možda značajnije od novca, besplatne obuke i mentoring“, naveo je Knežević.

Istakao je da je Ministarstvo privrede nastavilo „tradiciju i raspisalo prve programe za 2018. u okviru kojih je, u prvom talasu, bespovratno obezbedilo 750 miliona dinara“.

Dodao je da je za program, koji podržava razvojne projekte kompanija, obezbedjeno 500 miliona dinara bespovratno.

Država je, prema njegovim rečima, za početnike u poslu bespovratno obezbedila 250 miliona dinara.

„Ministarstvo privrede će sufinansirati i nabavku nove opreme, a za to je već obezbeđeno oko 560 miliona dinara koje privrednici takodje ne moraju da vrate“, naveo je Knežević.

Beta