Mirović: Izdvajamo velika sredstva za zdravstveni sistem

0
162
foto: tanjug.rs

Pred poslanicima Skupštine AP Vojvodine danas će se naći niz predloga Pokrajinske vlade u vezi sa medicinskim skriningom za preventivnu medicinsku zaštitu, kroz program koje će sprovoditi zdravstvene ustanove na području Vojvodine ove godine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je pred početka sednice pokrajinskog parlamenta da je pokrajinska vlada prošle i ove godine izdvojila velika sredstva za oblast zdravstvene zaštite stanovništva severne srpske pokrajine.

U potpunosti smo uspeli da ceo sistem zdravstvene zaštite vratimo na viši nivo. Taj nivo još nije zadovoljavajući, ali mi ćemo od aprila obezbediti dodatna sredstva kako bi zdravstvena zaštita bila pružena svima onima koji treba da je dobiju„, poručio je Mirović.

On je istakao da će do kraja godine biti nabavljene nove magnetne rezonance za Klinički centar Vojvodine, kao i da će sve regionalne bolnice na području Vojvodine dobiti CT uređaje.

Prema njegovim rečima, Klinika za neurološke bolesti KCV-a uskoro će dobiti angio-salu koja će služiti za brzu i adekvatnu reakciju nakon moždanog udara, a za potrebe manje razvijenih lokalnih samouprava, biće nabavljeno 21 vozilo koje će koristiti tamošnje hitne pomoći.

Nastavljamo sa snažnim akcijama koje trebaju da do kraja mandata Pokrajinske vlade dovedu do rekonstrukcije većine klinika, do potpune obnove dijagnostičkih aparata i na tom tragu su i programi, o kojima će svoj sud dati poslanici Skupštine AP Vojvodine„, ocenio je predsednik Pokrajinske vlade.

Govoreći o napretku sistema zdravstvene zaštite, Mirović je napomenuo da daje rezultate i u borbi protiv malih boginja, pošto je, kako navodi, na području Vojvodine trenutno samo 64 obolelih, dok na teritoriji Grada Novog Sada, gde je proglašena epidemija malih boginja, već tri nedelje nije zabeležen nijedan novi slučaj obolenja.

Uspostavili smo kroz dobru koordinaciju sa institutima za javno zdravlje, zdravstveni bedem, jer smo prvi počeli u Srbiji sa operativnom akcijom koja je rezultirala povećanjem broja vakcinisanih protiv malih boginja„, istakao je Mirović.

U Skupštini AP Vojvodine danas će se razgovarati i o prostornim planovima, a Mirović je naveo da će za mesec dana biti spremna građevinska dozvola za izgradnju sportsko-turističkog centra „Letenka“, dok bi uskoro trebala da bude pokrenuta i procedura ua izgradnju gasovoda od Iriga do „Letenke“.

Na pitanje o predlogu rusko-srpskog humanitarnog centra u Vojvodini, predsednik Pokrajinske vlade je rekao da u Srbiji već postoji jedan takav centar, koji je tehnički sposoban da u slučaju kriznih situacija, pomogne i u Vojvodini.

Mirović: Za sada bez novih promena u Pokrajinskoj vladi

Mirović kaže da ne očekuje nove izmene sastava Pokrajinske vlade, ali da će se razgovarati o tome da li su svi ispunili konkretne zadatke iz programa vlade.

Mirović je na pitanje hoće li biti još promena posle ostavke sekretara za kulturu, rekao da se od „striktno drži programa rada vlade i da će u odnosu na realizovanje tog programa moći da se diskutuje o tome da li su svi u Pokrajinskoj vladi taj program u potpunosti realizovali„.

Nedavno je pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić podneo ostavku, Mirović je danas objasnio da će Štatkić nastaviti da radi na jednoj funkciji u Zavodu kulture Vojvodine, koji bi, inače, uskoro trebao da preraste u Kulturni centar Vojvodine.

Poslanici SRS su ostavku Štatkića shvatili kao smenu, jer je, prema rečima njihovog poslanika Đurađa Jakšića, Mirović „otkazao poverenje“ Štatkiću.

Štatkić je sa svojim saradnicima neodgovorno delio desetine miliona dinara iz pokrajinskog budžeta fiktivnim udruženjima i organizacijama za realizaciju raznih projekata i pozdravljamo što je predsedik Pokrajinske vlade doneo odluku da smeni člana nelegalne Vojvođanske akademije nauka i umetnosti„, poručio je Jakšić na konfereniciji za medije uoči početka zasedanja Skupštine AP Vojvodine.

Na današnjoj sednici pokrajinskog parlamenta, Štatkić je zvanično razrešen dužnosti, a na njegovo mesto postavljena je dosadašnja poslanica u Skupštini AP Vojvodine i članica SNS Dragana Milošević.

Prvi čovek Pokrajinske vlade kazao je, takođe, da još ne može da komentariše da li će Mihalj Niljaš ostati potpredsednik Vlade AP Vojvodine, pošto je početkom bio učesnik saobraćajne nesreće u kojoj je nastradao jedan čovek.

Sada je najvažnije da prepustimo državnim organima da ustanove istinu. Ukoliko oni u bilo kom stepenu utvrde da je Njilaš odgovaran za nesreću koja se desila, on sasvim sigurno neće moći da bude član Pokrajinske vlade„, poručio je Mirović.

(rtv.rs)