Grad „kumovao“ imenima ulica

0
245
(PHOTO/DRAGAN GOJIC)

Na predlog građana, Novi Sad će nekim saobraćajnicama dodeliti nazive po značajnim ličnostima. Konačnu odluku doneće Skupština grada

Komisija Skupštine grada Novog Sada za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi podržala je u ponedeljak predloge za davanje naziva ulica na pet lokaliteta gradskog područja koje su dali građani, preduzeća i javne službe. Konačnu odluku o nazivima novih ulica doneće Skupština grada.

Nova ulica u Veterniku biće nazvana po Jelki Ređep (1936-2014), profesorki na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i autorki mnogobrojnih studija, monografija i antologija iz srednjovekovne književnosti. Doktorirala je radom „Priča o Kosovskom boju“, a bila je gostujući profesor na univerzitetima u Berlinu, Haleu i Regenzburgu.

Nova ulica u gradu dobiće naziv po Milki Ivić (1923-2011), jednoj od najznačajnijih srpskih lingvistkinja i redovnoj profesorki novosadskog Filozofskog fakulteta. Bila je članica Norveške akademije nauka, Saksonske akademije nauka, SANU, urednica časopisa „Južnoslovenski filolog“. Profesorka Ivić smatra se začetnicom Novosadske lingvističke škole.

Komisija je podržala i predlog da se nova ulica u Novom Sadu na lokalitetu Gornje Sajlovo nazove po profesoru doktoru Dragoslavu Milisavljeviću (1909-1972), našem najpoznatijem enologu koji je stvorio prve domaće sorte vinove loze, od kojih je jednu nazvao neoplanta. Bio je jedan od osnivača Novosadskog univerziteta i osnivač Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima.

Nova ulica na Ratnom ostrvu biće nazvana po Georgiju Kneževiću, srpskom slikaru i putujućem fotografu iz 19. veka, koji je prvi fotografski atelje otvorio u Novom Sadu 1854. godine.

U Rumenki će nova ulica dobiti naziv Pavle Žilnik, po istaknutom novosadskom arhitekti. U svom bogatom stvaralaštvu projektovao je zgrade Dečje bolnice i Ginekološke klinike u Novom Sadu, „Foruma“ i „Dnevnika“, Studija M, enterijera velike i male sale Skupštine Vojvodine.

(novosti.rs)