NOVI SAD: Takmičenje mladih programera

0
266
pixabay.com

Više od 300 osnovaca učestvovalo je na regionalnom takmičenju u programiranju „em-Bot robota“ u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde su u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“ bitku za znanje vodili učenici iz cele Vojvodine.

Projekat „Bitka za znanje“ započeo je pre godinu dana i do sada je zahvaljujući njemu opremljena 431-na osnovna škola u Srbiji sa po 5 robota pomoću kojih su se takmičili i vojvođanski đaci, a kako kažu, zadatak im je bio prilično lak.

Ovo funkcioniše vrlo jednostavno uz pomoć programa M-BLOK preko koga programiramo ovog robota koji se zove M-bot i onda on mora da pređe celu stazu da bi dobili maksimum bodova„, rekao je za RTV Nemanja Žekić iz OŠ „Avram Mrazović“ u  Somboru.

Na pitanje šta je bilo najteže ovde programirati, napraviti Milan Maksić iz OŠ „Sveti Sava“ u Bačkoj Palanci je rekao:

Najteže je bilo uklopiti boje, pošto vidite, kako skrene treba da ima drugačiju boju izjavio jeZa razliku od uobičajene nastave ovo takmičenje je omogućilo đacima da vide u 3d formatu kako izgleda njihov rad i trud„.

Naša ideja jeste da kroz takmičenja motivišemo nastavnike i decu da više rade na tehnologijama uopšte pa i na ovim savremenim robotima i krajnja ideja jeste da vremenom podstaknemo kod učenika potrebu da uče više programske jezike. Da nauče da komuniciraju sa računarima i da od računara traže to što je njima potrebno„, veli Nebojša Glišić, koordinator akcije „Bitka za znanje“.

Posebno bih volela da napravim  neki mali robotić koji će da pomaže ljudima, osobama sa posebnim potrebama“ izjavila je za RTV Mara Čekerinac iz  OŠ „Boško Palkovljević Pinki“  u Sremskoj Mitrovici.

Učenici iz 24 vojvođanske osnovne škole  vodili bitku za znanje u okkviru takmičenja u programiranju M-bot robota. Deset najboljih ekipa plasira se u veliko finale koje će se održati polovinom aprila u Beogradu. Na taj način pobednici će osvojiti još veću mogućnosti u pravljenju ovakvih robota.

Organizatori kažu da postoji opravdan optimizam da će baš ovi đaci postati  stručnjaci u oblastima programiranja, a kao najvažnije na tom putu navode  podršku roditelja i nastavnika.

(rtv.rs)