BARSELONA – Separatizam prazni hotele

0
249

Dok politička šteta zbog takozvanog „procesa“ u Kataloniji, odnosno želje dela političkih lidera i stanovnika da se pokrajina osamostali, ne može da se meri u evrima, sa ekonomijom to nije slučaj.

Naime, hoteli u Barseloni, prema jednoj analizi, imaju dnevni gubitak od oko pola miliona evra, odnosno akumulirani u poslednja tri meseca od oko 50 miliona evra. Najveći pad, uprkos sniženju cena, zabeležen je u decembru prošle godine, kada je bilo popunjeno manje od polovine, 47,5 odsto soba u hotelima.

Teroristički napad u centru Barselone prošlog leta nije bitno uticao na dolazak turista, ali politička nestabilnost i te kako jeste. U želji da spasu što se spasti može, hotelijeri su spustili cenu, pa je prosečna cena hotelske sobe u Barseloni sa 109 pala na 98 evra.

Ekonomski pokazatelji za Barselonu će biti još negativniji kada se sabere šteta koju je izazvalo masovno iseljenje firmi iz pokrajine. Poslednji podaci kazuju da je posle 1. oktobra čak 3.208 firmi preselilo svoje sedište u neki grad van Katalonije.

UMORILI SE

Upravo objavljena anketa pokazuje da su se Katalonci malo umorili od težnje ka nezavisnosti. Taj put sada podržava 40,8 odsto anketiranih, dok je u oktobru iznosio 48,7 odsto. Čak 53,9 procenata izjasnilo se protiv nezavisnosti.

(novosti.rs)