Srbija boluje od “finansijske nepismenosti”

0
241
(pixabay.com)

Udruženje banaka Srbije ukazuje na “poražavajuće” stanje kada je reč o finansijskoj pismenosti stanovništva i u saradnji sa Ministarstvom prosvete i tehnološkog razvoja pokušava da popravi situaciju.

Počinjemo sve oblike edukacije i pokušavamo sa Ministarstvom prosvete da radimo na finansijskom opismenjavanju. Da krenemo od predškolskog uzrasta, pa kroz škole do fakulteta, da dižemo tu svest. To nije lako, to će biti proces. U zemlji gde je 60 odsto ljudi funkcionalno nepismeno, a kad je pitanju finasijska nepismenost, to je poražavajuće”, kazao je predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić za BIZLife.

Keš odlazi u istoriju i na to se treba pripremiti.

Razmišljamo o modelu instant plaćanja i uslugama putem mobilnih telefona, sve je više e- banking poslova, nemamo još razvjenu svest, a to će biti stvarnost i danas je već realnost u razvijenijim zemljama. Sve manje je keša i standarnog, konvencionalnog plaćanja”, kazao Dugalić.

Kaže da je korišćenje e- bankinga u Srbiji simbolično u odnosu na razvijene zemlje.

Teško je penzionere naviknuti na tako nešto, pokušavamo da finaisjki opismenimo mlade da oni sutra telefonom mogu da obavljaju sve bankarske posloeve”.

(bizlife.rs)