POPOV: EU VIŠE NEĆE TOLERISATI FOLIRANJE REFORMI U SRBIJI

0
184

Direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov izjavio je danas da je nova Strategija proširenja EU poslala jasnu poruku vlastima u Srbiji da više neće biti tolerisani “pokušaji foliranja” unutrašnjih reformi.

Mislim da se EU konačno posvetila unutrašnjim pitanjima i da je jasno poručila da je prepoznala pokušaje foliranja unutrašnjih reformi u Srbiji, posebno kada je reč o razgraničenju između tri grane vlasti. Poruka je jasna: neće se tolerisati to foliranje i ukoliko vlast ne shvati ozbiljno tu poruku, onda će evropski put Srbije doći pod veliki znak pitanja”, rekao je Popov agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, umesto dosadašnjeg, gotovo isključivog, insistiranja EU da su za Srbiju ključne stvari rešavanje pitanja normalizacije odnosa sa Kosovom i regulisanje spoljne politike u smislu odnosa sa Rusijom, u novoj Starategiji EU je “jasno i glasno” naglašeno da se neće tolerisati urušavanje institucija i demokratije, što vlasti u Srbiji rade već duže vreme, jer se uzdaju u to da ih niko neće uslovljavati za unutrašnja pitanja.

Popov je ocenio da nije dobro što su iz Strategije uklonjeni rokovi za potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i za usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU, jer to ostavlja prostor vlastima u Srbiji za odugovlačenje.

Bilo bi dobro da je bilo oročeno potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, jer bi to naše vlasti isteralo na čistac, pošto će se na pitanju Kosova prelamati evropska budućnost Srbije. Ako se konačno nađe rešenje i potpiše sporazum, onda smo nepovratno na evropskom putu, a unutrašnja pitanja dolaze pod broj jedan, kao i sređivanje naše spoljne politike i odnosa sa EU i Rusijom”, naveo je Popov.

Prema njegovim rečima, iz nove Strategije za proširenje EU jasno je i da u Uniju neće moći da uđe nijedna država koja ima nerešene problem i otvorena pitanja sa susedima, pa tako ni Srbija, i to ne samo kada su u pitanju nerešena pitanja sa Kosovom, već i sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Pitanje granica, pitanje sukcesije, sve je to moglo biti odavno, odavno skinuto sa dnevnog reda. Ako nismo mogli sami, onda smo mogli da zahtevamo međunarodnu arbitražu da se dođe do nekog stava koji bismo morali primeniti”, kazao je Popov.

Dodao je da se u Srbiji mora napraviti generalni otklon od dosadašnjeg ponašanja, odnosno mora se raditi na stvaranju novog ambijenta, a ne da se, kao što je do sada bio slučaj, neprestano raspiruje antizapadno i antievropsko raspoloženje.

Ako ne bude drugačijeg ambijenta, onda smo džabe krečili”, poručio je Aleksandar Popov.

(Beta)