Više novca za listove na jezicima manjina

0
132
Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas godišnje ugovore o sufinansiranju predstavnicima novinsko-izdavačkih kuća koje izdaju listove na jezicima nacionalnih manjina. Pokrajinska vlada je za to ove godine izdvojila 278 miliona dinara, odnosno pet odsto više nego u 2017.

Informisanje na manjinskim jezicima je od početka jedan od najznačajnijih prioriteta ove Pokrajinske vlade, jer je ono od izuzetne važnosti za očuvanje samobitnosti nacionalnih manjina„, naglasio je Mirović.

Preciziravši da je reč o devet izdavačkih kuća sa ukupno 22 lista na manjinskim jezicima, od čega je jedan dnevni, tri nedeljna, pet mesečnih i 13 dečijih odnosno omladinsklih, on je istakao da ti listovi promovišu vrednosti koje ne pripadaju samo nacionalnim manjinama, nego i svima koji u žive u AP Vojvodini.
Već u godinama koje dolaze mi ćemo učiniti sve da povećamo ovu vrstu podrške, s ciljem da se ona vrati na nivo iz 2014. godine„, najavio je on.
Naglasivši da je Pokrajinska vlada iskren prijatelj i partner novinsko-izdavačkim kućama koje izdaju listove na jezicima nacionalnih manjina, Mirović je pozvao njihove predstavnike na svakodnevnu komunikaciju, s ciljem da se zajedno rešavaju svi problemi sa kojima se one suočavaju.
Ugovori o sufinansiranju danas su uručeni novinskim kućama „Mađar So“, „Het Nap“, „Hlas ljudu“, „Libertatea„, „Ruske slovo„, „Hrvatska riječ„, Bunjevački informativni centar, Makedonski informativni centar“ i „Ridne slovo„.