Milenković: NOVI SAD DA BUDE SRPSKA PRESTONICA

0
353
srpskaliga.rs

Srpska liga čestita Novom Sadu i svim njegovim građanima Dan grada, dan kada su bogati građani Srpskog grada, kako se od 1694. godine zvao Novi Sad, pre 270 godina kupili titulu slobodnog kraljevskog grada od Austro-Ugarske monarhije, a povelju potpisala tadašnja carica Marija Terezija, koja je gradu i dala današnje ime“ – izjavio je Goran Milenković, generalni sekretar Srpske lige.

U nekom od narednih jubileja Dana grada, Srpska liga želi i smatra da je primereno da Novi Sad postane srpska prestonica, jer je svojim razvojem, značajem i bogatim srpskim istorijskim nasleđem stekao uslove za to. Naša ideja je da se u Novi Sad premesti sedište predsednika Srbije i da na taj način ovaj grad postane prestoni grad Srbije, dok bi Beograd ostao glavni administrativni centar i sedište Vlade Srbije – izjavio je Milenković.

Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je nosi nadimak „Srpska Atina“. Danas je Novi Sad univerzitetski grad i privredni, školski, kulturni, naučni, zdravstveni centar, grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta. Novi Sad će 2019. biti Omladinska, a 2021. Kulturna prestonica Evrope. Već 2023. želimo Novom Sadu da bude srpska prestonica, jer je to vekovnom borbom i nastojanjima za oslobođenje i ujedinjenje sa Srbijom zaslužio“ – zaključuje Milenković.