Facebook ima novu misiju koja će sve nas zanimati

0
228

Kompanija Facebook je u ponedeljak prvi puta objavila načela privatnosti i počela sa objavama obrazovnih videozapisa kako bi se pomoglo korisnicima da kontrolišu ko ima pristup njihovim informacijama, a u sklopu priprema za početak primene strogog zakona EU o zaštiti podataka.

Videozapisi će korisnicima pokazati kako da upravljaju podacima koje Facebook koristi kako bi im prikazao oglase, kako izbrisati stare objave, kao i šta se događa s podacima kada izbrišu svoj korisnički nalog, pojasnila je putem bloga direktorka odeljenja za privatnost podataka u Fejsbuku privatnosti podataka Erin Igan.

Iz Facebooka, koji ima više od dve milijarde korisnika širom sveta, napomenuli su da nikada pre nisu objavili načela, odnosno svoja pravila i načine obrade informacija korisnika. 

Današnje najave znak su nastojanja kompanije da se pripremi pre nego što na snagu 25. maja stupi evropski zakon o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation – GDPR), što će predstavljati najveće promene pravila u oblasti zaštite ličnih podataka od nastanka interneta.

Novi zakon predviđa da kompanije u roku od 72 sata moraju da prijave kršenja privatnosti podataka, kao i da omoguće korisnicima da izvuku i izbrišu svoje podatke.

Svesni smo da ljudi koriste Facebook za povezivanje, ali ne želi svako da deli sve sa svima, uključujući i s nama. Važno je da imate izbora kada se radi o tome kako se koriste vaši podaci”, napisala je Igan.

Foto: Getty
Foto: Getty

Takođe, načela privatnosti kompanije uključuju i pomoć korisnicima u razumevanju kako se njihovi podaci koriste, čuva sigurnost tih podataka, stalno poboljšavaju nove kontrole i ispunjava odgovornost prema regulatorima.

Proizvode podvrgavamo strogim proverama sigurnosti podataka. Takođe se susrećemo s regulatorima, zakonodavcima i stručnjacima za zaštitu privatnosti širom sveta kako bismo dobili podatke i mišljenja o našim praksama i pravilima‘, navodi se u blogu.

Glavna operativna direktorka kompanije Šeril Sendberg objavila je prošle nedelje da će Facebook stvoriti novi centar za privatnost, koji bi na jednom mestu objedinio sva bitna podešavanja privatnosti i društvene mreže.

Novi evropski zakon drastično će povećati novčane kazne za kompanije za koje se utvrdi da krše zakon o zaštiti podataka. 

Od ponedjeljka će korisnici Facebooka dobiti podsetnik da izvrše proveru privatnosti, napisala je Igan, kako bi bili sigurni da se slažu s time koje podatke dele i s kim.

(TPORTAL.HR)