Brnabić: Umesto Južnog – gradiće se Srpski tok

0
282

Premijerka Srbije Ana Brnabić potrvdila je da će se umesto gasovoda „Južni tok“ uskoro graditi „Srpski tok“, sa trasom od Bugarske do Srbije

Ona je takođe rekla da će preduzeće „Južni tok“, koje je formirano zbog projekta istoimenog gasovoda, uskoro biti preimenovano u „Srpski tok“.

Trenutno projektujemo (gasovod) Niš – Dimitrovgrad i verujem da ćemo uskoro početi i da gradimo„, rekla je Brnabić.

Kako kaže, to je plan vlade i jedan od njenih prioriteta u okviru Berlinskog procesa – gasovod ka Bugarskoj, koja postaje jedno od gasnih čvorišta ovo dela Evrope preko Turskog toka.

Govori se i o LNG terminalnu tečnog nafatnog gasa u Aleksandropolosu, koji će ići prema Grčkoj. I to je svakako jedan od naših alternativnih izvora gasa i pametnih energetskih politika„, dodala je.

Mediji su ranije objavili, pozivajući se na nezvanične informacije, da će se zbog ovakvih planova Srbijagas zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona evra, a taj novac je namenjen za dodatno uvećanje kapitala.

Srpski tok će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase gasovoda Turskog toka, odakle bi od 2019. godine trebalo da se Srbija snabdeva.

Iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Evrope, jer ukrajinska trasa neće više biti u funkciji.

Zato se i novim zaduživanjem “Srbijagasa” uvećava kapital preduzeća “Južni tok”, koje se u APR vodi pod imenom “South Stream Serbia AG

(tanjug.rs)