NOVI UDAR na pušače!

0
277
pixabay.com

Pojedine marke cigareta poskupeće od 12. februara.

Razlog za korekciju cena je uvećanje specifične akcize od Nove godine za dinar i po po pakli koja se po akciznom kalendaru menja dva puta godišnje. Sa ovom korekcijom država će sada proizvođačima, po ovom osnovu, po pakli uzimati 67 dinara.

Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcijalna akciza od 33 odsto, a na sve to dodaje se i PDV. Drugim rečima, sa uvećanjem ovog nameta rastu i drugi koje proizvođači moraju da izdvoje za državu, pa se zato cene koriguju znatno više od utvrđenog uvećanja po osnovu specifične akcize.

Pozivajući se na Nemanjinu 11, list „Blic“ piše da je jedna duvanska kompanija prva zatražila povećanje cena i da joj je to odobreno 18. januara, pa će tako sve paklice njenog brenda biti skuplje za po 10 dinara izuzev jedne koja će skočiti za čak 20, pa će tako od 12. februara na trafikama koštati 500 dinara.

Po akciznom kalendaru, do kraja 2020. godine predviđeno je da se dva puta godišnje specifična akciza uvećava za dinar i po. Svako to uvećanje praćeno je i poskupljenjem cigareta jer proizvođačima rastu nameti prema državi i po osnovu proporcionalne akcize i PDV.

(mondo.rs)