Kako će se zvati novi-stari Žeželjev most?

0
1700
FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

NOVI SAD U Novom Sadu otvorena je javna neformalna diskusija i glasanje na pojedinim sajtovima o dodeli imena budućem mostu na Dunavu, a među ponuđenim imenima je i predlog Fondacije “Novi Sad 2021“ – Most nade.

„Za nove mostove“ je slogan sa kojim je Novi Sad pobedio za prestižnu titulu evropske prestonice kulture, te u skladu sa tim i jedan od programskih mostova je dobio ime Nada.

Direktor Fondacije “Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković, ističe da je ovaj predlog u skladu sa vizijom Fondacije da Novi Sad u budućnosti bude jedini grad u Evropi koji nazive svojih mostova vezuje za evropske duhovne vrednosti: veru, ljubav i nadu, kao dušu ne samo evropske civilizacije, ali i za građanske vrednosti: slobodu, pravdu i jednakost, kao temelje moderne Evrope.

Želimo da verujemo da će naš grad, sa toliko porušenih mostova u svojoj istoriji, konačno dobiti trajne vrednosne podsetnike, i sebi i drugima, šta je Novi Sad bio i šta treba da bude: mesto u kome ove naizgled različite vrednosti, kroz nazive mostova, spaja ljude da žive u harmoniji i blagostanju„, rekao je Milenković, saopšteno je iz Fondacije „Novi Sad 2021„.

Na pitanje o želji da se vrati stari naziv mosta, Milenković kaže:

Prirodno je da se vezujemo za poznate termine, naročito kada je reč o nečemu novom što će zameniti staro. Ali je isto tako prirodno da mlađi Novosađani ne znaju gde su Kokra, Tunel jeftinoće, Akšam ili Korzo, nekada kultna mesta susreta njihovih baka i deka i roditelja. I dalje ta mesta postoje ali ih niko tako ne zove. Otuda, mi samo dajemo inicijativu za zvanični naziv novog mosta, a svako će ga zvati onako kako želi“.

Prema rečima projektanta Borojevića, naziv „Žeželjev most“ nikada i nije bio zvaničan, već su ga tako, iz poštovanja prema projektantu, nazvali sami Novosađani. Most nade koji Novosađani čekaju od 1999. godine i stari most razlikuju se i po: statičkom sistemu, opterećenjima, materijalima konstrukcije, dimenzijama. Most nade će imati 1,5 puta veću površinu, 1,5 puta veću širinu, 2 puta veću visinu lukova iznad kolovoza i veće raspone nego stari.

Inicijativu fondacije „Novi Sad 2021 – evropska prestonica kulture“ da novi most na Dunavu ponese ime Most nade podržale su brojne gradske institucije, udruženja i istaknuti pojedinci: Novosadsko pozorište (Ujvidek sinhaz), Istorijski arhiv, Gradska biblioteka, Galerija Matice srpske, Kulturni centar Novog Sada, Turistička organizacija Novog Sada, Američki kutak, Škola za specijalno obrazovanje dece i odraslih “Milan Petrović“, udruženje arhitekata DANS, Udruženje inženjera zaštite životne sredine, Muzička omladina MONS, OPENS – Novi Sad 2019 omladinska prestonica Evrope, EXIT, Bel art galerija, udruženje Visoko C, Čuvarkuća, Strada, Novo kulturno naselje…

(rtv.rs)