SRPSKA AMBASADORKA VARKI FONDACIJE OMILjENA U REGIONU

0
464

Javnost Srbije je ovih dana saznala da je mionička seoska učiteljica šrepoznata kao jedna od 50 najboljih nastavnika na celom svetu i da je potencijalna dobitnica nagrade od milion dolara koju bi već sutra mogla da uloži u razvoj srpskog ruralnog obrazovanja.

Učenike drugog razreda Izdvojenog odeljenja mioničke Osnovne škole “Milan Rakić” u Banji Vrujci, uči jedna od 50 najboljih učiteljica na svetu! Ta titula pripala je Željani Radojičić Lukić, na planetarnom konkursu za najbolje nastavnike, koji organizuje Varki fondacija čije je sedište u Londonu.

Željana, izbeglica sa Ozrena, iz Banovića, u Bosni i Hercegovini, u Banju Vrujce doselila se 1992.godine, tu se zaposlila kao učiteljica, a za učešće u prestižnom takmičenju “Global Teacher Prize”, nominovala je Vesela Bogdanovik, koleginica iz Makedonije, koja je 2014. godine bila među 50 najboljih nastavnika sveta. Evo šta nam je o ovom srpskom uspehu rekla Vesela Bogdanovik:

Izbor koleginice Željane u 50 najboljih nastavnika sveta za mene znači da je „Global Tičer“ ostao veran u nameri da poštuju kvalitet prosvetnih radnika i da je ocena kvaliteta jedna „čarolija“ sa kojom se i dalje bavi svetski žiri u izboru najboljih nastavnika „Global Tičer“. Želela bih da svi pogledaju Željanin aplikacioni film, mada on sadrži samo deo onoga dobrog što je ona do sada uradila za obrazovanje svoje zemlje, i biće vam jasno da Srbija u ovom momentu nema samo jednog od 50 najboljeg nastavnika sveta, nego ima najboljeg nastavnika sveta. Želela bih da svi ovo dobro upamte, da ne bude da niste na vreme saznali. I želela bih da svi vi u Srbiji budete ponosni, kao što sam ja, i da verujete u kvalitet koji živi u vašoj i našoj Željani, jer „Global Tičer“ planira i dalje da radi s poštovanjem i profesionalnošću.

Željana je automatski nominovana i za odabir u prvih 10 svetskih predavača, koji će biti održan u februaru. To će samo biti uvod u proglašenje najboljeg nastavnika sveta koje će biti organizovano u Dubaiju tokom marta 2018. godine. Nagrada koji će dobiti pnajbolji od najboljih nastavnika na planeti je milion dolara. Da li Željana zaslužuje ovu nagradu pitali smo i Zoricu Ivanović, profesorku srpskog jezika u Tehničkoj školi u Paraćinu i evo šta ona misli:

Željana poseduje nepresušnu kreativnu energiju, koju širi na sve oko sebe: na svoje učenike, saradnike, ali i na kolege koji su od nje daleko stotinama kilometara, koji je samo prate preko društvenih mreža. To Željanu izdvaja od mnogih drugih fantastičnih prosvetnih radnika. Ona ne utiče samo na svoje đake, već i na sredinu u kojoj živi, na armiju učitelja koje svojim idejama pokreće da u učionicu uđu sa namerom da poboljšaju svet.

U zvaničnoj biografiji predstanice Srbije objavljenoj na sajtu organizatora izbora najboljeg nastavnika sveta navode da je Željana prvo organizovala projekat sređivanja stare i neopremljene učionice, a da je 2011. godine pokrenula projekat “Čarobno selo”, u kom učenici i nastavnici zajedno razvijaju znanja, veštine kroz integrativni pristup. Đaci pod otvorenim nebom uče u kreativnim radionicama, a predavači su maskirani u vile iz slovenske mitologije.

Evo kako na ovaj projekat gleda profesorka Medicinske škole iz Šapca Tanja Marković Topalović: „Željanino Čarobno selo „čuči“ u svima nama, samo je ona bila više od nas „cvet smeo da miriše“ spremna da se bori za svoje ideale. Čarobno selo i Kreativna čarolija sazdani su čistom ljubavlju, entuzijazmom i kreativnošću u pasivnom prostoru Kolubarskog okruga. Njene ideje značajno su „prodrmale“ region i pokazale kako se mogu implementirati nove metode integrativnog, projektnog i kreativnog učenja. Željana istovremeno i stvara i menjaprostor oko sebe. Promene su i kvalitativnog i kvantitativnog sadržaja. Ona pokazuje i dokazuje da u posebno kreairanim prosotorima podsticajne školske arhitekture, može da teče jedna sasvim nova aktivna nastava.Željana je pionir u kreiranju ambijentalne i integrativne nastave u svom radnom prostoru. Teško ju je pratiti, a još teže ići u korak sa njom. Ona uvek ide dalje. Ona uvek može i brže i više.

Slično razmišlja i Biljana Ristić, mlada učiteljica sa Novog Beograda: „Za mene lično koleginičin plasman je i nada da će se kroz uvažavanje njenih ideja integrisanje nasatvnih sadržaja u ambijentalnim učionicama uvesti kao obavezna u školski plan i program. Lično podržavam i često primenjujem takvu nastavu jer u školi u kojoj trenutno radim postoje uslovi. Koleginica Željana ima moderan, zanimljiv i aktivan pristup izvođenju nastave. Odličan primer za to su ambijentalne učionice koje je ona osmislila kroz projekat „Čarobno selo“ koji je jedinstven, ne samo kod nas, nego i u svetu.

Najkreativnija srpska učiteljica je i autor prestižnog i najvećeg obrazovnog festivala u ovom delu Balkana, a da je ovaj festival u srcima mnogih kreativnih nastavnika saznajemo iz rečenica hercegovačke učiteljice Branke Pepić iz Ljubinja: „Dugo godina je pokretač i organizator Međunarodnog festivala dječijeg stvaralaštva „Kreativna čarolija“. Okupila je kolege i djecu iz različitih krajeva svijeta. Zato se svi mi radujemo odlasku na taj festival koji nestrpljivo čekamo, jer tamo nas čeka Željana, majka, učiteljica i drugarica. Svi mi koji smo imali priliku da osjetimo njeno gostoprimstvo i spoznamo njene sposobnosti, ocijenili smo je najvećom ocjenom. Zbog ovoga i drugih njenih sposobnosti zaslužila je da predstavlja Srbiju na ovom takmičenju. I ne samo Srbiju, cijeli prostor bivše nam domovine. Svi smo uz nju i želimo joj uspjeh u daljem toku takmičenja.

Po svim ovim izjavama jasno je da ova neobična seoska učiteljica ima jako veliku podršku kolega iz celog regiona. Ima dosta pratilaca na društvenim mrežama i svi oni se slažu da je njen plasman u 50 najboljih nastavnika sveta dokaz da su se rad i trud isplatili. Već danima nastavnici iz celog regiona na društvenim mrežama dele reči podrške ovoj posebnoj učiteljici, pa smo između ostalog mogli saznati šta neki od njih misle o njenom uspehu:

Tanja Tošev Vrečko, učiteljica iz Beograda: „Željanin plasman na ovom prestižnom takmičenju budi nadu da će kroz njen rad svet prepoznati da i kod nas postoje beskrajno vredni i kreativni ljudi, koji rade sa decom i za decu. Ona zaista zaslužuje da predstavlja Srbiju na ovom takmičenju jer daleko prevazilazi okvire obične učiteljice. Ne nalazi izgovor za nerad, već način da od seoske škole načini školski raj. U tome zaista uspeva. Izuzetno cenim jake i samosvesne ljude od struke, kao što je Željana, koji imaju viziju škole budućnosti.

Stojanka Dudučki, učiteljica uz Kumanova u Makedoniji kaže: „Iako radi i živi u malom zabačenom seocetu ušuškanom u predivnu prirodu, za nju i njen rad zna cela Srbija i sve zemlje na Balkanu, a evo sada i širom sveta. Kada Željana, nešto zamisli, to i ostvari! A ostvarila je mnogo toga što je retkost u nastavničkim krugovima, ali je ona uvek mogla, jer je davala sebe! I to jeste poruka mladim nastavnicima da moraju da sebe ulože u profesiju i da je žive, ako žele da dodirnu uspeh.

Željanina karijera toliko je inspirativna, da smo bili sigurni da će sudije za dodelu najvećeg nastavničkog priznanja na svetu, koje je u rangu Nobelove nagrade, odlučiti da je uvrste među najboljih 50 prosvetnih radnika“, kaže Ivona Jovanović, koordinatorka Udruženja “Živojin Mišić”. „Željana je jedan od naših najboljih edukatora u Srbiji, ovo priznanje je stiglo u prave ruke“, dodaje Ivona.