U NOVOM SADU SE OTVARA IZLOŽBA O RUSKIM BELOGARDEJCIMA

0
359

Savez potomaka Galipoljaca, Istorijski arhiv grada Novog Sada i Studio Ruski Car

Vas pozivaju na otvaranje izložbe

RUSKI HEROJI GALIPOLjA

15. decembar u 19 časova

Izložba fotografija „Ruski heroji Galipolja“ posvećena je učesnicima Belog pokreta, koji su bili primorani da, u vreme Građanskog rata, napuste rodne obale prilikom evakuacije Ruske vojske sa Krima.

Fotografije predstavljaju svedočanstvo borbe za život i očuvanje ličnog dostojanstva, u teškim uslovima u izgnanstvu na turskom poluostrvu Galipolju. Ruski narod lišen Otadžbine, izgubivši sve što mu je bilo drago, uspeo je da ne padne duhom, da sačuva jaku vojsku, uvek spremnu za boj. Narod je nastavio da služi svojoj Otadžbini, čak i kada je bio daleko od nje. Ostao je veran svojim precima i idealima.

To posebno živo donose fotografije iz porodičnih arhiva potomaka ruskih galipoljaca: šatorske crkve, bogosluženja, litije, parade, vojne obuke, škole, sportska takmičenja, pa čak i sopstveno pozorište. Neka su crkveni svećnjaci napravljeni od konzervi, zvona od čaura, ipak je nemoguće poverovati da u ovim logorima žive ljudi koji su izgubili Otadžbinu. Zapravo, tamo u „svetoj pustinji Galipolju“, prema rečima A. V. Kartaševa, pojavio se grad Kitež iz ruskih legendi, prava „čudesno vaskrsla Rusija“.

Učesnici Belog pokreta su posle Galipolja došli u Srbiju. U periodu progona, Srbija je pružila utočište ruskoj braći i sestrama. Sredinom 1920-ih godina u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, našlo je pristanište oko 40 hiljada ruskih izbeglica, što je učinilo Srbiju jednim od najvećih centara ruskog rasejanja. Rusi su ovde dobili jednaka prava sa građanima Kraljevine, a srpski kralj Aleksandar Karađorđević postavio je zadatak ne samo da se pruži utočište, nahrane i izleče prognanici, nego da se „sačuva ruska duša“.

Izložba se održava uz podršku Fonda spomena na učesnike Belog pokreta, pod pokrovom Kurske Korene ikone Majke Božije, i uz tehničku podršku studia Ruski Car iz Beograda.

U okviru otvaranja izložbe biće predstavljena knjiga shiarhimandrita Ilije (Nozdrina) „Razgovori sa starcem Ilijom“, u izdanju izdavačke kuće Bernar.

Nakon otvaranja izložbe i predstavljanja knjige „Razgovori sa starcem Ilijom“, sa početkom u 20 časova biće prikazan dokumentarni film „Jego blagorodije baron Vrangel“, reditelja Boška Milosavljevića, u izdanju izdavačke kuće Bernar. Film je snimljen u saradnji sa ruskim i srpskim istoričarima, a govori o srpskom periodu života oficira Bele armije, barona Vrangela.

Na otvaranju će govoriti direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Bernar Nikola Drobnjaković i reditelj Boško Milosavljević.

Izložba traje do: kraja decembra

Mesto održavanja: Istorijski arhiv Novog Sada, Filipa Višnjića 2a

DOBRO DOŠLI!

(pravoslavie.ru)