Srpska liga: Naša Srbija radi, pomozimo joj da radi više

0
255

Srbija sa postojećim resursima može da bude u vrhu najrazvijenijih zemalja u odnosu na svoju površinu. Da bi to postala, moramo da pokrenemo sve kapacitete koje imamo kako bismo našim građanima omogućili nova radna mesta a samim tim i bolji, bezbedniji i spokojniji život. – izjavljuje Vladimir Jestrović, portparol Srpske lige.

 

Subvencionisani evropski proizvođači potpuno preuzimaju naše tržište na  uštrb domaćih preduzetnika, koji se diskriminišu. Nigde u svetu kao sada u Srbiji ne stoji zaparloženo 1.000.000 hektara poljoprivredne zemlje. Naša poljoprivreda može da proizvodi četiri puta više. -istakao je Jestrović.

Nama kao državi u razvoju potrebna je privreda i indrustrija koje su u konstantnom progresu, sa ulaganjem u domaću proizvodnju i plasiranje domaćih proizvoda u zemlje koje sa nama žele saradnju zasnovanu na zdravim principima.

Umesto kreditno-uvozno-distribucijske politike treba insistirati na razvojno-proizvodno-izvoznoj politici. Uspeh srpske privrede garantuje jedino izvoz, a iskustva iz neposredne prošlosti potvrđuju da mi svoje sirovine i proizvode možemo najviše da izvezemo u Rusku Federaciju. – zaključuje Jestrović.

Potrebno je da iskoristimo ono što nam je priroda dala. Za pčelarstvo u Srbiji postoje prirodni uslovi, umerena kontinentalna klima i bogatstvo biljnog sveta koji pružaju odlične uslove za gajenje pčela. Potrošnja meda u Srbiji po stanovniku godišnje je oko 700 grama, dok je u zemljama sveta do 9 kg. to nas međutim ne sprečava da za svetske potrošače izvozimo med. Tražnja za srpskim medom je sve veća, ali i njegova upotreba u drugim industrijama.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 10.000 tona meda, dok Rusija npr.  uveze i do milion tona meda godišnje uglavnom iz Ukrajne,  Austrije i Kine.

Za ulaganje u pčelarstvo su potrebni minimalni uslovi, a cena i otkup su zagarantovani. Tražićemo subvencije za košnice u Srbiji i razvoj pčelarstva. Ako obnovimo voćnjake i njive, prosto je prirodno da one budu okružene pčelama. Ako želimo da budemo lideri u proizvodnji organske hrane, onda nam trebaju i prirodni oprašivači – pčele.

Naša Srbija ima sigurno tržište, partnere i budućnost. – dodao je Jestrović

(srpskaliga.rs)