Obeleženo 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

0
484
vojvodina.gov.rs

NOVI SAD – U Pokrajinskoj vladi svečanim skupom obeležena je 99. godišnjica prisajedinjenja Bačke, Banata, Srema i Baranje ondašnjoj Kraljevini Srbiji.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tim povodom kazao je da je pre 99 godina počeo kraj jedne i početak druge epohe, koji je iz temelja promenio istoriju naše zemlje.

Nema veće i značajnije odluke i događaja u prošlom veku, ne samo u istoriji Srba koji su živeli severno od Save i Dunava, već u celini našeg nacionalnog korpusa, pošto je odlukom Velike Narodne Skupštine Vojvodine od 25. novembra 1918. godine ostvarena vekovna borba za slobodu svih naroda koji ovde žive„, kazao je Mirović.

On je napomenuo da se ta godišnjica u Vojvodini i Srbiji ravnopravnih ljudi obeležava sa ponosom, u predvečerje 100. godišnjice prisajedinjenja, jubileja kome će, kako je naveo predsednik Pokrajinske vlade, biti posvećena cela sledeća godina.

Sigurno ste već čuli da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao da će biti pokrovitelj čitave manifestacije, planira se otvaranje Muzeja prisajedinjenja, kao i niz drugih manifestacija, a sama završna svečanost desiće se u Beogradu„, naveo je Mirović.

On je dodao da je vreme iza nas potvrdilo značaj Velike Narodne Skupštine, te da će se sećanje na taj događaj na radost slaviti u celoj Srbiji i među svima onima koji u njoj žive.

vojvodina.gov.rs

Na skupu u Pokrajinskoj vladi, između ostalih, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, istaknute ličnosti iz javnog i kulturnog života, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije i mnogi drugi.

Odlukom Velike Narodne Skupštine Vojvodine od 25. novembra 1918. godine Banat, Bačka i Baranja prisajedinjeni su tadašnjoj Kraljevini Srbiji, a dan ranije istu odluku donela je i skupština Srema sa sedištem u Rumi.

Odluku o priključenju Kraljevini Srbiji, kao jedinstvenoj državi pročitao je jedan od lidera Srba nekadašnje Austrougarske, političar i novinar Jaša Tomić, koji je tada rekao da se Vojvodina priključuje Kraljevini Srbiji „koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu„.

(rtv.rs)