Hiljade demonstranata u Barseloni: „Pućdemona u zatvor!“

0
267
AP Photo/Emilio Morenatti

Na stotine hiljada demonstranata koji nose španske, zvanične katalonske zastave poznate kao „senjera“ i zastave EU okupilo se u centru Barselone.

Oni prisustvuju skupu čiji je cilj podrška jedinstvu Španije, prenosi AP.

Agencija navodi da je atmosfera na protestu vesela i da masa uz glasne povike odobravanja pozdravlja političare i zvaničnike centralne vlade u Madridu koji su se pridružili maršu kroz centralni bulevar u Barseloni, uz klicanje „Živela Španija„.

Navodi se da neki od demonstranata uzvikuju „Pućdemona u zatvor!„.

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon juče je u televizijskom obraćanjju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon proglašenja nezavisnosti u petak u regionalnom parlamentu.

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao jesinoć u intervjuu Rojtersu da Pućdemon „ima pravo“ da nastavi da se bavi politikom time što će učestvovati na vanrednim izborima 21. decembra i da će vlada u Madridu, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati „inteligentno i razumno“.

U vezi s izborima koje je u Kataloniji raspisala vlada španskog premijera Marijana Rahoja, demonstranti u Barseloni uzvikuju „Da, naravno da ćemo glasati!“ i aplaudiraju svaki put kada iznad njih proleti helikopter španske nacionalne policije.

Ovo je naša policija„, viču učesnici marša za jedinstvo Španije.

Predstavnici organizatori za ujedinjenje „Sosietat sivil Katalanja“ tvrde da u maršu učestvuje milion ljudi i da nije bilo nikakvih incidenata.

Oni su ocenili da su se kasno organizovali, ali da su tu da pokažu da većina Katalonaca nije tiha.

(tanjug.rs)