„Dovoljno potpisa za DOŽIVOTNU UBICAMA DECE“

0
506
Fondacija Tijane Jurić

U Srbiji je završeno je prikupljanje potpisa za podršku uvođenje kazne doživotnog zatvora osuđenima za ubistvo dece. Prikupljeno „više nego dovoljno“ potpisa, saopštila Fondacija Tijana Jurić.

Nešto posle 20 časova večeras okončano je prikupljanje protpisa u više od 40 gradova u kojima su građani Srbije poslednjih sedam dana mogli da potpišu narodnu inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene, saopštila je fondacija Tijana Jurić.

Ovom inicijativom Fondacija traži da Narodna skupština, pored kazne doživotnog zatvora, usvoji i predlog da takvi osuđenici nemaju pravo uslovnog otpusta.

Fondacija Tijana Jurić po zatvaranju štandova nije navela broj prikupljenih potpisa, ali je saopštila da je prikupljen više nego dovoljan broj za ulazak njihovog predloga izmene Krivičnog zakonika u skupštinsku proceduru.

Za sedam dana sprovođenja inicijative višestruko je premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa. Veliki broj građana s pravom glasa stavilo je svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust. Na ovaj način građani su izneli jedinstven stav i rekli da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna„, navode u Fondaciji Tijana Jurić.

Ova inicijativa motivisala je značajan broj volontera u svakom gradu, kao i roditelje koji su na tragičan način izgubili decu.

U Fondaciji kažu da veruju da će poslanici Narodne skupštine Srbije, poštujući predlog i volju velikog broja potpisnika, prepoznati ovu jedinstvenu priliku da izglasaju izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta osuđenih.

(mondo.rs)