Rastu plate, rastu i dnevnice – sa 15 na 35 EUR?

0
541

Dnevnice za službena putovanja državnih službenika mogle bi od Nove godine da se uvećaju sa 150 na 800 dinara, piše Blic.

Takođe, moglo bi i radno vreme da im se promeni, odnosno da na posao dolaze sat kasnije.

Za ove izmene sagledavaju se finansijska i tehnička opravdanost, a konačna odluka biće doneta nakon što radna grupa završi analize efekata postojećih i novih mera za građane i privredu, koju je zatražio kabinet premijerke Ane Brnabić.

Ukoliko se pokaže da sadašnji propisi treba da se menjaju, opcije za troškove službenog putovanja u zemlji bi bile između 800 i 1.100 dinara, umesto sadašnjih 150 dinara, dok bi za inostranstvo taj iznos sa sadašnjih 15 evra trebalo da se uveća bar na 35 evra.

Što se tiče radnog vremena, po predloženim opcijama, trebalo bi da traje od 8.30 do 16.30 ili od 9 do 17 sati. Za koje će se rešenje opredeliti vlada znaće se do kraja oktobra. 

Većina ministara je saglasna da se sa povećanjem platauvećavaju i dnevnice jer je njihovo smanjenje bilo sastavni deo mera štednje iz 2015. Takvo jedinstvo, međutim, ne postoji kod pomeranja radnog vremena jer neki od ministara smatraju da ga ne treba dirati jer je to ideja bivšeg premijera Aleksandra Vučića.

blic.rs