Kineske firme se pripremaju za ulaganja u Srbiji

0
424

MINISTAR za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas u Pekingu sa rukovodstvom kineske državne kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i tom prilikom razgovarao o saradnji Srbije i Kine na realizaciji zajedničkog projekta izgradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Na sastanku sa predsednikom CRBC Duom Feijem i direktorom ove kompanije Dong Fu Tangom, Popović je istakao strateški značaj ovog projekta za dve države.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Điping označili su ovaj projekat kao jedan od najvažnijih projekata u okviru strateške saradnje naše dve države. Mi, kojima je poveren zadatak da operativno sprovedemo njihov dogovor u delo, imamo obavezu da to uradimo što efikasnije u najbolјem interesu dve zemlјe“, rekao je Popović.

On je objasnio da je na sastanku sa kineskim partnerima razgovarano o modelu zajedničkog upravlјanja parkom, finansiranju njegove izgradnje, infrastrukturi, kao i o tehnološkom i inovacionom konceptu i kompanijama koje bi trebalo da rade u okviru parka.

Popović je istakao da je Srbija veoma zainteresovana za realizaciju ovog projekta jer je to šansa za dolazak novih tehnologija i otvaranje novih radnih mesta.

„Izgradnja industrijskog parka u Beogradu je prilika da Srbija postane „hab“ za najmodernije tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope. To je način da u Srbiju privučemo uspešne kineske i svetske visokotehnološke kompanije koje bi u našoj zemlјi pokrenule proizvodnju i otvorile svoje istraživačke i razvojne centre. Time obezbeđujemo tehnološki i ekonomski rast Srbije, kao i otvaranje novih radnih mesta za naše mlade inženjere“, naglasio je Popović.

On je dodao da su to radna mesta sa visokom dodatom vrednošću koja Srbiju vode u „prosperitetnu inovacionu i tehnološku budućnost“.

Popović je objasnio da će se park nalaziti pored Pupinovog mosta u Borči u Beogradu i da će se prostirati na površini od 320 hektara.

„Prema izrađenoj studiji izvodlјivosti, u parku će biti otvoreno više od hilјadu visokotehnoloških kompanija sa potencijalom otvaranja preko deset hilјada novih radnih mesta“, naveo je Popović i dodao da je reč o investiciji vrednoj preko 300 miliona evra, koja će biti realizovana u tri faze.

„Projekat izgradnje bi trebalo da finansiraju tri kineske banke, a 40 kineskih kompanija već je izrazilo spremnost da otvori svoju proizvodnju u industrijskom parku u Beogradu“, rekao je Popović.

Kineska CRBC je jedna od četiri najveće kineske državne kompanije, a najveća u sektoru izgradnje infrastrukture. Ova kompanija ima preko 50 svojih predstavništava u zemlјama Azije, Afrike, Evrope i Severne i Južne Amerike.

Izvor: Fakti