„Kultura u rukama svih nas“

0
225
NS2021.RS
NOVI SAD – Kultura u rukama svih nas. Upravo je to cilj novog projekta „Nova mesta“, Fondacije Novi Sad 2021 – evropska prestonica kulture.

Kultura, nisu samo predstave i koncerti, kultura je način život. Time se vodi Fondacija „ Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Ideja je potkrepljena i njihovim projektom „Nova mesta“. U pitanju je konkurs za uređenje javnih prostora koji će postati mesta širenja kulturnih sadržaja i povezvianja ljudi. Konkurs sprovodi Društvo arhitekata Novog Sada, a prvi put uzete su u obzir želje, očekivanja i ideje građana.

Smatramo da su javni prostori mesta gde kultura počinje, komunikacija, gde ljudi razgovraraju, druže se i gde nastaju nove ideje, zato smo mislili da je jako važno da i oni sami učestvuju u uređivanju tih javnih prostora. Tokom jula meseca sproveli smo istraživanje, ispitali smo preko hiljadu ispitanika, stanovnika 7 mesnih zajednica u Novom Sadu„, kaže Milica Rašković, Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

Odabirom građana, biće uređeni javni prostori u mesnim zajednicama Telep, Detelinara, Kovilj i Sremska Kamenica. Radovi arhitekata su pristigli i žiri koji čine stručanjaci iz zemlje i regiona uskoro će izabrati najbolja rešenja koja će biti nagrađena. Šta je važno uzeti u obzir prilikom osmišljavanja mesta kulturnih dešavanja?

Ne smemo taj prostor prepuniti elementima, ne sme biti isuviše klupa, puno igračaka, prevelikih kandelabri, moraju ostati praznine, jer doći će sadržaj koji će tu morati da se desi. Govorimo o prostorima kao o scenama, ne samo o kulturnim, zabavnim itd. nego o svakodnevnim. Ljudima treba da se malo susretnu, zašto taj prostor ne bi bio lep„, kaže Darko Polić, DANS.

Konačnu odluku žiri će doneti 25. septembra, a do tada i naše mišljenje može uticati na odluku žirija. Da biste glasali za najbolje arhitekotnosko rešenje posetite internet sajt novisad2021.rs i izaberite odeljak Nova mesta. To je dobar podsetnik da smo svi kreatori stvarnosti i kulture.

RTV.rs