Šid – Migrantima još ne daju u škole

0
337

Roditelji učenika iz Šida u ponedeljak peticiju šalju pokrajinskoj vladi. Za nedelju najavljuju novi protest i kažu da im se nadležni ne obraćaju

PETICIJU protiv uključivanja migrantske dece u školski sistem zajedno sa decom lokalnog stanovništva, meštani sela Višnjićevo kod Šida u ponedeljak će proslediti Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Oni tvrde da ih još niko od nadležnih nije obavestio kako će i kada početi nastavni program, te da su i pojedini nastavnici izrazili zabrinutost, jer nespremni ulaze u ovaj proces. S druge strane, deca migranata obavila su sistematski pregled u šidskom Domu zdravlja i spremno očekuju nove školske dane.

U selu Višnjićevo sa oko 1.400 stanovnika, njih 700 dalo je svoj potpis, protiveći se da zajedno u đačke klupe sa svojim vršnjacima iz ovog sela sednu i deca migranata.

– Po školama su već u maju znali da će migrantska deca početi od septembra da pohađaju nastavu, a nama su to saopštili tek pre desetak dana – tvrdi Goran Hrček, otac osmogodišnjaka koji pohađa drugi razred u kojem je 12 učenika.

Roditelji koji negoduju nemaju precizne informacije, od toga kako će teći nastavni program, koliko će se migrantske dece upisati u odeljenja, do toga kada bi mogli da počnu sa nastavom.

– Načuli smo da u OŠ „Filip Višnjić“ sa sedištem u Moroviću i u istureno odeljenje u našem selu, treba da se upiše 41 dete, ali da je 12 dece sa roditeljima već otišlo za Nemačku. Kod mog deteta u odeljenju je 13 đaka, i kako se spekuliše treba da dođe sedam migranata – priča majka jedne devojčice, koja ne želi da joj ime javno pominjemo.

Oni su sazvali novi protestni skup za nedelju u Šidu.

IZBEGAVAJU RAZGOVOR

U ČETIRI osnovne škole na području Šida, u kojima treba da se u nastavni program uključi 113 migrantske dece, niko od direktora škole juče nije hteo javno da se izjasni o ovoj temi.

novosti.rs