Otvoren 23. Festival meda u Novom Sadu

0
179
pixabay.com

23. Festival meda, u organizaciji društva pčelara “Jovan Živanović“, otvoren je na Trgu slobode. Prisutne je tom prilikom između ostalih pozdravio i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ivan Siler. 

On je naglasio da Festival predstavlja jednu od manifestacija po kojoj je Novi Sad prepoznatljiv, i da pored privrednog ima i turistički značaj.

„Festival je prilika da promovišemo organsku proizvodnju, zdravu hranu, pčelarstvo i proizvod na koji smo svi ponosni, a to je Fruškogorski lipov med. Grad je u saradnji sa društvom pčelara “Jovan Živanović“ realizovao projekat “Lipov med za održivi razvoj dunavskog mikroregiona“ s ciljem jačanja konkurentnosti pčelarstva kao privredne grane, ali i promocije autentičnosti Fruškogorskog lipovog meda. S obzirom na potencijale ovog podneblja pčelarstvo može biti izuzetno produktivna privredna grana i namera nam je da motivišemo mlade ljude da započnu sopstveno poslovanje u oblasti pčelarstva“, rekao je Siler.

Festival, koji okuplja preko 60 izlagača, traje do 17. septembra, a osim prodajne izložbe pčelinjih proizvoda, opreme za pčelarstvo i proizvoda domaće radinosti, predviđene su i ciljane edukativne posete štandovima za decu iz novosadskih vrtića, kao i posete stranih turista.

Uz promociju meda i pčelarstva ide i bogat kulturno-zabavni program u organizaciji udruženja “Veliko kolo“ iz Veternika.

Predsednik društva pčelara “Jovan Živanović“ Đorđe Mrkić zahvalio se Gradu Novom Sadu na podršci koju pruža sada već tradicionalnoj manifestaciji i pozvao Novosađane da dođu na centralni gradski trg i uživaju u bogatom programu Festivala meda.

RTV