NE SMEMO ZABORAVITI OVOG ČOVEKA Grčki oficir je ODBIO da bombarduje Srbe, pa osuđen na zatvorsku kaznu (VIDEO)

0
388

Bombardovanje Jugoslavije 1999. godine ostavilo je neizbrisiv trag u sećanjima svih onih koji su se tada zatekli u našoj državi, ali je za gest jednog grčkog kapetana, koji je odbio da svojim brodom krene na Srbe, malo ko čuo.

Godina 1999. ostaće u srpskom narodu upamćena kao godina bombardovanja, stradanja nevinih civila, nanošenja velike materijalne štete Srbiji. Grčka, iako članica NATO-a, iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima na SRJ. Ipak, uputila je u jadranske vode svoj ratni brod „Temistoklis“.

U kratkom dokumentarnom videu koja je Srpska naučna televizija objavila na svojoj stranici na Fejsbuku objašnjeno je da je posada bila razočarana takvom odlukom svoje vlade.

Stoga, kapetan broda, potporučnik ratne mornarice, odbija da bombarduje SRJ, okrećući svoj brod „Temistoklis“ i vraćajući ga nazad u luku.

Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod – rekao je Marinos Ritsoudis, kapetan broda, a njegovu odluku podržala je i gotovo cela grčka javnost.

Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, narod ga je podržao, ali ga je ipak vojni sud 1999. osudio na dve i po godine zatvora.

blic.rs