PUPS: Katastar iz ’99. čuva imovinu na KiM

0
419
EPA (Valdrin Xhemaj)
Uoči početka druge faze unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, Partija ujedinjenih penzionera Srbije ocenjuje da je zadatak svih, i iz vlasti i iz opozicije, „da međunarodno verifikuju ono što katastar iz 1999. kaže – da je najmanje 58 odsto zemljišta, tj. teritorije Kosova i Metohije u državnom, privatnom, društvenom i crkvenom vlasništvu Republike Srbije“.

PUPS ističe da je da bi se time značajno ojačala naša pregovaračka pozicija kada je reč o statusu i budućnosti KiM, pozivajući se na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je realistični cilj daljeg dijaloga s Prištinom treba da bude „da izgubimo najmanje što moramo i da sačuvamo najviše što možemo“.

U PUPS-u upozoravaju i da „vlast u Prištini grubim falsifikatima, pokušava da promeni ovo originalnim dokumentima potkrepljeno, pravno i činjenično stanje„.

Osim te nesporne srpske imovine, Republika Srbija je u poslednjih pola veka samo u putnu, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu i privredu na KiM, uložila više od 17 milijardi dolara, a razlog nastojanja Prištine da golom silom prisvoji teritoriju srpske južne pokrajine, i od nje, u prvoj fazi, napravi lažnu državu, a u drugoj je pripoji Velikoj Albaniji, leži, između ostalog, i u proceni Svetske banke da se na Kosovu nalaze mineralne rezerve u vrednosti od čak 13,5 milijardi evra„, podseća PUPS.

U saopštenju ove partije navodi se da je „primer na koji način vlasti u Prištini pokušavaju da proteraju i ovo malo Srba na Kosovu puzajuće otimanje „Trepče“, ali i pokušaj prodaje Ski centra „Brezovica“ koji poseduje 300 hektara zemljišta, tri hotela, četiri restorana, nekoliko žičara i u kome je zaposleno 178 Srba iz Brezovice, Štrpca i okolnih sela u ovoj najjužnijoj srpskoj enklavi“.

Prodajom bi se, osim uzurpacije srpske imovine na KiM, prouzrokovala i promena etničke strukture ovog kraja i ponovo podstakao novi talas iseljavanja naših sunarodnika koji je poslednjih godina velikim naporima Vlade Srbije, bio zaustavljen„, poručuju iz PUPS-a.

TANJUG