Dačić: Pritisak na Srbe sa KiM, a od nas samo traže da priznamo Kosovo

0
388

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sinoćna akcija hapšenja Srba na Kosovu nastavak pritiska na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, navodeći da će na zasedanju GS UN na koje putuje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jedna od glavnih tema biti i KiM.

To je način zaštrašivanja Srba i poruka da oni mogu da budu optuženi za sve i svašta. Moramo da budemo spremni i da imamo pravne timove koji će se boriti i pružati podršku našim građanima koji tamo žive„, rekao je Dačić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

On je naveo da kad se Crveni krst smatra za neprijatelja, vidi se koliko se odmaklo u politici zastrašivanja.

Međunarodna zajednica se često ljuti. I ja sam imao dosta problema sa velikim silama posle sednice saveta Ujedinjenih nacija, posle moje žestoke reakcije vezano za laži koje dolaze iz Prištine„, rekao je Dačić.

On je najavio da će na zasedanju UN na koje putuje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem jedna od glavnih tema biti i KiM.

Kada govorimo i o Hrvatskoj, činjenica je da je tamo živelo 580 hiljada Srba, a danas ih ima manje od 200.000. U Zagrebu je živelo više od 50.000 Srba, u Sarajevu je živelo više od 150.000 Srba, u Prištini više od 40.000„, naveo je Dačić i rekao da se ne može reći da ti podaci ne postoje.

On je konstatovao da se pripadnici međunarodne zajednice konstantno ljute kada iznese takve podatke, ali napominje da se radi o činjenicama.

Predsednik Vučić je bio jasan – unutrašnji dijalog. Ali, oni misle da odmah treba da priznamo Kosovo. Samo to od nas traže„, zaključio je Dačić.

Specijalne jedinice kosovske policije pretresle su sinoć prostorije privremenog organa opštine Peć i privele Moma Dašića, sekretara Crvenog krsta iz sistema Crvenog krsta Srbije.

Prethodno privedena još dva sekretara, u Gračanici i Dragašu.

Ili proširenje, ili lagano odumiranje EU

Dačić je danas izjavio da je proširenje lekovito za opstanak EU i da smatra da će Unija, ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja.

Komentarišući govor predsednika EK Žan Klod Junkera u kome je rekao da nema proširenja EU do 2019. godine, Dačić je rekao da to nije različito u odnosu na ono što je Junker ranije govorio i da je čak bio, kaže, malo i blaži.

Dačić smatra da će EU, ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja.

Ili će Evropska unija nastaviti sa procesom proširenja ili će ona imati proces laganog odumiranja„, rekao je Dačić u Jutarnjem programu RTS-a i dodao da je proširenje lekovito za opstanak EU.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i SAD, Dačić je rekao „kad se slonovi svađaju, obično trava nastrada„.

Bombardujući Srbiju Zapad srušio međunarodno pravo

Sad je jedna teza da mi imamo korist od sankcija Rusiji. To je apsolutna glupost zato što je naša spoljnotrgovinska razmena manja, a zapadnih zemalja veća nego ranije“, rekao je Dačić i dodao da zemlja koja je mala poput Srbije mora da traži ‘svoje mesto pod suncem„. Kaže da je na primeru Srbije, zapad srušio međunarodno pravo bombardujući našu zemlju, te kako je naveo, otcepio deo naše teritorije.

On je u tom smislu podsetio da je nedavno došao iz posete Vijetnamu.

Kada otuda dođete, onda vidite šta znači kršenje međunarodnog prava. Kada Srbiji neko nešto zamera, takođe bih rekao da u Vijetnamu nije bilo komandne odgovornosti i da je najveći nivo koji je odgovarao narednik„, naveo je Dačić.

Za usklađivanje spoljne politike imamo rok do ulaska u EU, a ne zna se kada će to biti

Kada je reč o usklađivanju zajedničke spoljne i bezbednosne politike sa EU, ministar napominje da imamo rok do ulaska u EU, a ne zna se kada će to biti.

Nadam se da će dotle da se završi sukob Zapada s Rusima. Ako se dotle ne završi, onda smo svi mi u velikom problemu pa i sama EU. Treba da gledamo svoje interese, kako Englezi kažu, sve je promenljivo, prijatelji, neprijatelji, stalni su samo engleski interesi, stalni su samo srpski interesi„, naveo je Dačić.

U oktobru bi, prema njegovim rečima, Srbiju trebalo da poseti delegacija Evropske službe za spoljne poslove koju vodi Federika Mogerini.

Dačić je govorio i o unutrašnjem dijalogu o KiM, ističući da je važno što je pokrenut jer se kosovsko pitanje koristilo uglavnom na dva načina – prvi je izbegavanje te teme, a drugi, korišćenje teme u kampanjama.

Dačić je rekao da se na političkoj sceni u Srbiji kosovsko pitanje koristi na način da se, kako je rekao, izbegava tema i prebacuje „vruć krompir“ nekom drugom, a drugi je, kaže, korišćenje teme Kosova u kampanjama za razne šovinističke i nacionalističke retorike koje, ističe, nemaju veze sa realnošću.

TANJUG