Vulin: Ruski MIG-ovi stižu remontovani i ofarbani do kraja godine

0
232

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove da će MiG-ovi iz Rusije stići do kraja godine.

Navodeći da od NATO agresije nemamo nijednu eskadrilu MiG-ova 29, Vulin je istakao da Srbija ima potrebu za njima još od 2000-te godine.

Odgovarajući na pitanje šefa poslanika SDS Marka Đurišića kada će MIG-ovi stići u Srbiju i da li je ta nabavka rezultat neke analize i plana, Vulin je istakao da su MIG-ovi bili “nasušna” potreba i upitao zašto oni nisu nabavljeni svih ovih decenija.

Do kraja godine stizu MIG-ovi, remontovani, ofarbani…” i uređeni – istakao je Vulin.

Poslanik SNS Miroslav Lazanski govoreći o MIG-ovima iz Rusije rekao da bi za Srbiju bilo komplikovano da pređe na zapadnu tehnologiju.

Svi želimo da sistem odbrane bude bolji, respektabilan, da vojska bude poštovana i kod naroda i napolju. U tom smislu treba da podržimo napore da ti avioni dođu – rekao je Lazanski na sednici odbora i dodao da će biti sjajno ako MIG-ovi dođu remontovani.

Marko Đurišić pitao je ministra Vulina kako objašnjava to što se u junu znatno manje ljudi od planiranog broja prijavilo za dobrovoljno služenje vojnog roka.

On je naveo da se od 600 planiranih prijavilo samo 355 vojnika za dobrovoljno služenje vojske, na šta je Vulin rekao da je to uobičajeno za jun zbog sezone letnjih radova i drugih stvari, ali da je situacija u septembru već znatno bolja.

Đurišić i Vulin razmenili su suprotne stavove o tome da li je Vučić vrhovni komandant VS, pri čemu je Đurišić tvrdio da to nije, dok je Vulin ostao pri stavu da jeste.

Ima li vojska vrhovnog komandanta

“Onaj ko komanduje Vojskom Srbije je vrhovni komandant. Imate i komandanta kopnene vojske. Mora se znati ko komanduje komandantu kopnene vojske, ko komanduje Vojsci Srbije, to je vrhovni komandant. Ustav je tako definisao – rekao je Vulin.

On je Đurišiću rekao da nije primetio da ima tu “oštricu” kada su u pitanju drugi šefovi država.

– Termin vrhovni komandant u Srbiji niko nije koristio do vas i zato sam ja govorio o tome. Kako se krsti američki predsednik ili neki drugi, ne zanima me, ali taj član u Ustavu postoji od 2006. godine i nijedan predsednik, a bilo ih je dvojica (pre Vučića) nisu bili kršteni vrhovnim komandantom. Mislim da ste vi to uveli, meni se to apsolutno ne dopada – odgovorio je Đurišić.

Vulin je rekao da je, ako se bude menjao Ustav, Đurišićevo i pravo njegove stranke da predloži promenu člana 112 i da predsednik više ne komanduje vojskom.

“A što se tiče potrebe da mi dajete svešteni čin, to zadržite. Nisam nikad planirao da imam tu mogućnost i sposobnost”, rekao je Vulin na opasku Đurišića da je predsednika “krstio” kao vrhovnog komandanta.

U polemiku se uključio i poslanik SNS Miroslav Lazanski koji je rekao da su se i Boris Tadić i Tomislav Nikolić nazivali vrhovnim komandantima.

“Koliko se ja sećam, bivši predsednik Srbije gospodin Tadić nazvan je vrhovnim komandantom onda kada je bio na Paradi povodom Dana pobede u Moskvi. U medijima je nazvan vrhovnim komandantom, a koliko se sećam i predsednik Nikolić je u nekoliko navrata takođe nazvan vrhovnim komandantom” – rekao je Lazanski.

TANJUG/BETA