U subotu prvi „Noćni izazov na Fruškoj gori”

0
208

Prvi „Noćni izazov na Fruškoj gori”, u organizaciji Planinarsko-smučarskog društva „Železničar”, održaće se predstojećeg vikenda s početkom u subotu u 20 časova i zavšetkom u nedelju u 2 sata.

Start je na Popovici, a sve punoletne i fizički spremne planinare, trkače, planinske bicikliste i ljubitelje prirode čekaju tri staze: Fan trail od 4.100 metara, Hobi trail od 10.144 i Sport trail dužine 18.863 metra. Od svih staza, jedino je poslednja takmičarskog karaktera i namenjena i biciklistima.

Sve tri staze su maksimalno obezbeđene i jasno obeležene reflektujućim trakama, a na svim važnijim raskrsnicama će stajati volonteri koji će učesnike usmeravati. Na kontrolnim tačkama će biti postavljene okrepne stanice s vodom i perforatorima za overu kontrolnih knjižica. Staze su limitirane na pet sati, tako da i najsporiji učesnici mogu bez problema završiti svoju stazu.

Neophodna oprema

Svi učesnici moraju da imaju čeonu ili baterijsku lampu, rezervne baterije, tehnički ispravne bicikle, zaštitnu kacigu, odgovarajuću garderobu za šumu u skladu s vremenskim uslovima, vodu… Organizatori preporučuju da ponesu i štapove za šetanje i osnovnu opremu i alat za otklanjanje kvarova na biciklu.

Ideja je bila da i oni učesnici Fruškogorskog maratona koji nisu ultramaratonci i nemaju priliku da šetaju Fruškom gorom i po mraku, sada i to iskuse“, kaže predsednik PSD-a „Železničar” Nedeljko Rodić.

„Bezbednost nam je na prvom mestu i važno je naglasiti da će u 2 sata nakon ponoći na Popovici biti autobus koji će učesnike vratiti do grada.“

Nakon tri sata od starta, na staze kreću i takozvani čistači, koji imaju zadatak da poslednji prođu stazu. Prijavljivanje na „Noćni izazov” je preko linka https://goo.gl/VTZcFo i trajaće do 19 časova 16. septembra, a cena se razlikuje u odnosu na dužinu staze – 1.300, 1.900 i 2.050 dinara. Pred sam polazak, učesnici moraju da potpišu Izjavu da su upoznati s pravilima „Noćnog izazova” i da učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki takmičar dobiće startni paket koji treba da preuzme u petak od 10 do 20 sati u prostorijama „Železničara” (Trg galerija 4), ili na dan trke od 17 do 19 časova. Svaki startni paket sadrži majicu, startnu knjižicu, pravila, finišersku medalju, okrepu na startu i cilju, vaučer za piće, dok učesnici Sport traila dobijaju i dodatni vaučer za hranu, startni broj i nalepnicu za bicikl. Tri prvoplasirana takmičara Sport traila dobiće pehare i diplome. Dodatne informacije mogu se dobiti na mejl psdzeleznicar.ns@gmail.com.

dnevnik.rs