Tvrđave u Srbiji veliki turistički potencijal

0
587

Seminar “Obnova održavanje i promocija tvrđava – nacionalni zadaci razvoja u evropskim okvirima” na kom su učestvovali i eksperti za fortifikacije iz Nemačke i Švajcarske, održana je na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Od 26. avgusta sedam evropskih ekseprata uputilo se na studijsko putovanje kako bi istražili fotritifakcijsko nasleđe Srbije.

Putovanje je obuvatilo nekoliko destinacija: Kalemegdansku tvrđavu sa podzemljem Tašmajdana, tvrđavu u Smederevu, utvrđeni manastir Manasija, kao i druge tvrđave uz Dunav, zatim i lokalitet Dijana kod Kladova i tako dalje.

Cilj i namera putovanja je upoznavanje razlitičih tipova fortifikacija kao i predlaganje proširenja Evropske kulturne rute “Forte Cultura” i na prostore Jugoistočne Evrope.

Profesor dr Hans Rudolf Nojman zamenik presedavajućeg “Eccofort” regionalne asocijacije i jedan od osnivača Evropske kulturne rute fortifikacijskog nasleđa “Forte Cultura” rekao je da pored bogatog i sakralnog nasleđa, Srbija poseduje brojne istorijske važne trvrđave i utvrđenja koji spadaju u nacionalno kulturno nasleđe.

Na žalost osim možda regiona, šira Evropa nema dovoljno saznanja o njima. Kao i druga baština i fortifikacije zaslužuju ozbiljnost i pažnju u pogledu očuvanja i razvoja njihovog turističkog potencijala. Očuvanje graditeljskog nasleđa i turizam su u međusobnoj zavisnosti. Zbog toga je svako ulaganje u obnovu nepokretnih kulturnih dobara i razvoj turizma nepobitno opravdano – rekao je dr Hans Rudolf Nojman na seminaru u Novom Sadu.

Primetili su kako kaže dr Rudolf da je u Evropi veliko interesovanje za tvrđave u Srbiji.

Ta činjenica zahteva dve stvari: dobru internacionalnu promociju i pristupačnost fortifikacijama. Utisak koji smo stekli tokom našeg proputovanja Srbijom, je da postoji dobar protok domaćih turista. Dolazak kako domaćih, tako i stranih turista zahteva kvalifikovano rukovođenje turoperaterima i lokalnim vodičima –kazao je dr Rudolf.

Dirk Roder ispred “Eccofort”, regionalne asocijacije je rekao da sa Evropskom kulturnom rutom “Forte cultura” po prvi put predstavljen novi i poseban turistički proizvod u sferi kulturnog turizma, a to je zapravo vojna arhitektura sa svim različitim turističkim ponudama pod jednim brendom.

Osamdeset odsto fortifikacija su manje poznate, nedovoljno predstavljene u turističkim ponudama i finansijski opterećuju budžet zbog velikih komunalih ulaganja– rekao je Roder.

Nakon dve godine uspešne saradnje sa Evropskim institutom za kulturne rute iz Luksemburga, Dunavski centar za kompetenciju je 2015 godine sertifikovao prvi i jedinu kulturnu rutu koja polazi iz Jugositočne Evrope – Put rimskih careva i dunavski put vina.

Činjenica da je veliki broj tvrđava u Srbiji smešten duž Dunava i da je njihova pozicija vrlo blizu Putu rimskih careva i Dunavskom putu vina, i to predstavlja posebnu pogodnost za uspostavljanje sinergije između dve rute – rekao je Boris Čamernik iz Dunavskog centra za kompetenciju.

Prevashodni cilj ovog skupa je po rečima mr Siniše Jokića direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada upoznavanje, uspostavljanje kontakata i pokretanje inicijative za nove projekte.

Dočekali smo po prvi put organizaciju ovako značajnog skupa i specifičnog seminara. Ogromni potencijali Petrovaradinske tvrđave treba ovakvim projektima da budu neuporedivo više prepoznati na međunarodnoj stručnoj sceni i širokim turističkom tržištu – rekao je mr Jokić.

Seminar je organizivan na inicijativu prijateljske organizacije “Eccofort” iz Nemačke, u saradnji sa “Danube Competence Centre” iz Beograda i uz podršku Nacionalnog komiteta “Icomos” Srbija, Europa Nostra Srbija i Icofort Hrvatska. Pored organizatora, na seminaru su govorili domaći inostrani stručnjaci iz oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i iz oblasti turizma.

blic.rs