Novosađani već kupuju ogrev

0
199

Da li ste pripremili ogrev za zimu? Iako kalendarski, a i sudeći po vremenskim uslovima do hladnijih dana ima još vremena, na novosadskim stovarištima već uveliko ima kupaca.

Ugalj i ogrevno drvo za sada su jedine vrste čvrstih goriva koje se mogu naći na stovarištima u gradu i bližoj okolini. Što se tiče ogrevnog drveta, uglavnom su u ponudi cer, bukva, hrast, bagrem i grab.

Oni koji se pak greju na ugalj, takođe mogu pronaći više vrsta iz raznih krajeva.

Imamo širok asortiman uglja, znači imamo od lignita iz Kolubare, Kostolca, Kovina, Stanara, kreka, imamo sušeni lignit i imamo mrki ugalj iz Banovića i visokokalorični ruski mrki ugalj„, kaže Branko Bjelić sa stovarišta u Petrovaradinu.

Na novosadskim stovarištima cene ogreva nešto su veće u odnosu na prethodne godine. Tako je na primer kubni metar dinara od 6.300 dinara, dok je za ugalj neophodno izdvojiti oko 8.000 dinara.

I pored viših cena, zainteresovanih kupaca ima, kažu naši sagovornici. Neki možda poučeni iskustvom od prošle godine kada je u najhladnijim danima došlo do nestašice ogreva svoje zalihe prave već sada.

Potražnja je sada već mogu reći velika. Čeka se malo, nestašica je bila za drva, malo je sada stabilizovano tržište, videćemo kako ćemo u narednom period „, kaže Snežana Subotić sa stovarišta u Novom Sadu.

Važna stavka prilikom kupovine ogreva je i prevoz, te u pojedinim stovarištima nude mogućnost dovoženja na kućnu adresu, dok se u drugim dostavljanje čvrstih goriva organizuje posebno.

RTV