Uz dijamant Ivana Španović čeka i zlato iz Londona

0
310
FOTO: G. Obradović

Ivana Španović je posle takmičenja u Briselu zadržala dijamant u svom sefu. Da li je uz njega i 50.000 dolara za pobedu u Dijamantskoj ligi, ipak osvojila i „zlato“ na Prvenstvu sveta u Londonu, pitali smo direktora ASS, Slobodana Brankovića

Reč je o slučaju „Atletski broj”, kojim je naša najbolja sportistkinja zakačila pesak pri doskoku zbog čega joj je izmeren skok od 6,91 metra, mada je fizički nadmašila pobedničkih 7,02 m Amerikanke Britni Ris.

Zvanično je, umesto pobede, završila na četvrtoj poziciji. Reagovao je ASS, predsednik Veselin Jevrosimović najavio je žalbu IAAF-u pa, ako ne uspe i Sportskom sudu u Lozani.

– Tražili smo, zvanično, snimak merenja Ivaninog šestog skoka. Bili smo predsednik ASS Veselin Jevrosimović, pa Ivanini trener Goran Obradović, pi-ar Biljana Daničić i ja u VDM sobi gde se sve meri. Skraćenica se na engleskom čita „video mežerment distans“, odnosno na srpskom „video daljinsko merenje”. Na VDM se ne vidi da broj kači. Imali smo utisak da ni čovek koji je to radio nije bio siguran odakle počinje trag. Mogao je i drugačije da odluči, ali su ga požurivali kako bi se održalo proglašenje pobednika. Kada su došli članovi Žiri dapela, te Komisije za žalbu, pogledali su samo video snimak, ali ne i VDM, a na videu se uopšte ništa ne vidi kao ni na televiziji, pa mi nije jasno kako su tako odlučili. Samo su potvrdili odluku sudije koji čita VDM. Zbog toga smo bili ogorčeni. Čak je ceremonija obavljena dok smo mi još raspravljali o celom slučaju, što je apsurd – kaže Slobodan Branković, direktor ASS.

Na osnovu onoga što je na dočeku Ivane Španović na aerodromu rekao Veselin Jevrosimović, čini se da vas je povredilo i to što ste on i Vi izbačeni iz sobe kada ste konstatovali da trag od koga je izmerena daljina, ne mora da bude onaj koji je Ivana načinila?

– To je tačno. Međutim, formalno-pravno, oni su u pravu. Pravila nalažu da dvoje predstavnika jedne delegacije mogu da borave u tom prostoru. Pre nego što smo predsednik Veselin Jevrosimović i ja došli, već su se prijavili Biljana Daničić i Goran Obradović, zbog čega smo nas dvojica morali da izađemo.

Šta je suština?

– Sve što sam naveo. Pravila kažu da se meri poslednji trag koji je napravila oprema na takmičaru. Da je Ivani broj ispao ranije, tokom skoka, ne bi bilo nikakvih pitanja. Ovako je ostao da visi na dve zihernadle na vrhu, a ostatak je „landarao“ i, možda, ostavio trag u pesku. To je naš prostor za žalbu i na osnovu toga reagujemo. Tražili smo snimak, a bez njega ne možemo da reagujemo. Očekujemo zvanični stav IAAF.

Kad bi trebalo da se reši?

– Ukoliko ne dobijemo zvanični stav, što nije isključeno, razgovaraću s predsednikom IAAF, Sebastjanom Kouom, na Balkanskom kongresu krajem septembra. Svakako da nećemo odustati od jedine potencijalne zlatne medalje na svetskim prvenstvima.

izvor: zurnal.rs