U Novom Sadu osvanuli plakati „Novi Sad glavni grad Srbije“

0
26379

Novi Sad – Plakati na kojima piše „Novi Sad – glavni grad Srbije“, koje je potpisala Srpska liga, osvanuli su danas u Novom Sadu.

Srpska liga poslala je saopštenje u kojem je navela da počinje sa kampanjom – Državotvorna decentralizacija Srbije. Ta stranka u platformi zahteva Racionalizaciju državne uprave, delokaciju jednog broja ministarstava, državnih, vladinih i nacionalnih institucija i organizacija i javnih preduzeća iz Beograda, kao i proglašavanje Novog Sada za novu prestonicu Srbije.

U kontekstu nove organizacije državne uprave u kojoj bi bile ukinute sve autonomne oblasti, potom činjenice da je severni deo Srbije viđen za neki naredni geopolitički poligon za destabilizaciju, te bogatog srpskog istorijskog nasleđa koje postoji u krajevima severno od Save i Dunava, smatramo da je primereno da Novi Sad bude proglašen za novu prestonicu Srbije. Ideja je da se u Novi Sad premesti sedište predsednika Srbije i da na taj način ovaj grad postane prestoni grad Srbije. U tom kontekstu Beograd bi ostao glavni administrativni centar Srbije“ – navodi se u saopštenju Srpske lige.