BUDIMPEŠTA – Mađarska neće promeniti stav prema imigrantima

0
202
EPA (STEPHANIE LECOCQ)

Mađarska neće promeniti svoj stav o imigraciji nakon što je Evropski sud pravde odbacio tužbu Mađarske i Slovačke u vezi sa obaveznim kvotama EU za raspodelu migranata, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je naglasio da je u potpunosti saglasan sa slovačkim premijerom Robertom Ficom da ta odluka Evropskog suda mora da bude priznata, ali je rekao da to nije razlog da se promeni politika Mađarske prema imigraciji, prenosi MTI.

Moramo uzeti u obzir presudu, jer ne možemo urušiti osnove EU, a poštovanje prava je osnova EU, ali u isto vreme ova sudska presuda nije razlog za nas da promenimo našu politiku koja odbacuje migrante„, rekao je Orban, navodi Rojters.

U intervjuu za državni radio, Orban je rekao da je odluka Evropskog suda „otvorila vrata“ primeni „Soroševog plana“, prenosi MTI.

Nikad neću doprineti da Mađarska postane imigrantska zemlja„, poručio je Orban.

Osvrnuo se i na pismo predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera uz ocenu da je stvaranje veze između pitanja imigracije i finansiranja čvršeg povezivanja u EU protiv pravila Unija i „nemoralno“.

Junker je prethodno poručio Orbanu da je solidarnost „dvosmerna ulica“ i da je EK spremna da „hitno razmotri“ zahtev Mađarske za isplatu polovine od 883 miliona evra za zaštitu spoljnih granica Unije u specifičnim i hitnim slučajevima.

Evropski sud pravde odbacio je nedavno tužbe Slovačke i Mađarske na plan EU o kvotama za raspodelu migranata, a sudskom odlukom podržano je pravo Brisela da prisili države članice na prijem tražilaca azila.

Slovački premijer rekao je da Slovačka poštuje odluku najvišeg suda EU o odbacivanju tužbi Slovačke i Mađarske na migracionu politiku Unije, ali je istakao da njegova zemlja neće promeniti svoj negativni stav o kvotama za raspodelu izbeglica.

Nastavićemo da radimo na tome da se solidarnost izrazi na druge načine, umesto što nam se silom nameću migranti iz drugih zemalja koji ionako ovde ne žele da budu„, poručio je Fico, prenosi Rojters.

Plan o kvotama koji je uspostavila Evropska komisija usvojen je većinskim glasanjem država članica, dok su mu se usprotivile bivše komunističke zemlje na istoku Evrope koje tvrde da njihova društva nemaju kapaciteta da prime pretežno muslimanske imigrante.

Plan, koji je pokrenut pre dve godine, ali je od početka bio sporan, predviđa premeštanje, odnosno takozvanu relokaciju 160.000 ljudi, ali je do sada premešteno samo oko 25.000 migranata.

Zvaničnici u Briselu su upozorili da je šema pravno obavezujuća za sve države članice, uključujući i one koje su glasale protiv kvota kao što su Mađarska, Slovačka, Češka Republika i Rumunija.

(tanjug)