Evropski sud: Slovačka i Mađarska moraju da prime migrante

0
163
pixabay.com

Evropski sud pravde „u potpunosti je odbacio“ zahteve Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa EU o razmeštanju izbeglica.

Zahtevi Slovačke i Mađarske u potpunosti su odbačeni, navodi se u današnjem saopštenju Suda.

Zemlje EU saglasile su se u septembru 2015. sa planom o razmeštanju izbeglica koje su stigle do Grčke i Italije po ostalim zemljama EU, ali je do sada razmešteno samo oko 24.000 ljiudi.

Taj plan koji previđa kvote za svaku zemlju smatra se ključnim delom migracione politike EU. Mađarska i Poljska su glasale protiv plana i odbile da učestvuju u njemu, dok je Slovačka do sada primila samo nekolicinu izbeglica iz Grčke.

Slovačka: Naš stav se ne menja

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da Slovačka poštuje presudu Suda Evropske unije u Luksemburgu, ali i dodaje da se stav Slovačke o kvotama nećemenjati. „To danas govorimo potpuno jasno“, kazao je Fico na vanrednoj konferenciji za novinare u Bratislavi povodom današnje presude.

Fico je kazao da će Slovačka nastaviti da se politički angažuje da se solidarnost u migracijskoj krizi koja je pogodila Evropa, iskaže drugačije, a ne nametnutim primanjem izbeglica koje, kako je upozorio, ionako ne žele da ostanu u Slovačkoj.

„Presuda Suda EU ne donosi nikakav novi kvalitet. Važno je reći da u potpunosti poštujemo taj stav suda. Kao treće na stavu moje vlade kada su u pitanju kvote i migranti se apsolutno ništa ne menja“, rekao je Fico.

Slovačka je u prvoj fazi trebalo da preuzme 802 izbeglice iz logora u Grčkoj i Italiji, a kasnije, u slučaju potrebe, još 656 izbeglica.

„Smernica o raspodeli izbeglica prestaje da važi krajem ovog meseca, a do danas je relocirano 17 odsto od ukupnog broja“, podsetio je Lajčak da je program relokacije bio u celini neuspešan u EU.

IZVOR: BETA