Dačić predstavio program predsedavanja Forumom OEBS-a

0
195

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predstavio je danas u Beču program tromesečnog predsedavanja Srbije Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS.

U uvodnom obraćanju u Beču, Dačić je ocenio da je bezbednosna situacija u Evropi i dalje krhka i opterećena višestrukim izazovima kao što su povećan stepen radikalizacije i terorističkih aktivnosti, velika fluktuacija migranata i izbeglica, zloupotreba informacija i komunikacionih tehnologija, ilegalna trgovina narkoticima, oružjem i ljudima.

On je rekao da države članice OEBS-a i dalje traže najbolje odgovore na pomenute izazove, ali da je jasno da se oni mogu uspešno rešiti samo zajedničkim naporima svih zemalja. Dačić je pomenuo i ukrajinsku krizu rekavši da ona i dalje traje uprkos svim prethodnim naporima i založio se da sve strane u potpunosti i bezuslovno okončaju sva neprijateljstva i sprovedu odredbe Minskih sporazuma.

Dačić je rekao da su kontrola naoružanja i mere izgradnje poverenja i bezbednosti ključne za bezbednost u regionu i da je Forum za bezbednosnu saradnju „sa svojim specifičnim mandatom i odgovornostima u dobroj poziciji da pruži značajan doprinos u ovoj oblasti“.

On je dodao da Srbija kao predsedavajuća Forumu planira da na zajedničkoj sednici Foruma i Stalnog saveta OEBS pokrene dijalog o podršci snaga bezbednosti nacionalnim vlastima za rešavanje migrantske krize.

Predstavljajući program rada Foruma za poslednje tromesečje 2017. Dačić je najavio održavanje više tematskih panela posvećenih bezbednosnom dijalogu „sa ciljem promovisanja svesti, razmene ideja i iskustava u različitim područjima“.

On je najavio da će početkom oktobra biti održan sastanak o implementaciji projekata podrške OEBS-a posvećenih malokalibarskom i lakom naoružanju i zalihama konvencionalne municije.

Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da za Ministarski savet pripremimo dokumente koji će održavati zajedničke interese država članica, a u kontekstu povećanja doprinosa Foruma i OEBS-u u celini. Nadamo se da ćemo time povećati naš doprinos kolektivnoj bezbednosti u Evropi„, rekao je Dačić u uvodnom obraćanju na Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS u Beču.

IZVOR: BETA