Čuvari kontejnera položili ispit

0
346
Foto N. Subotić

Dve agencije koje brinu o imovini „Čistoće“ opravdale ulaganje. Srećom da incidenata sa sakupljačima otpada dosad nije bilo

OKO kontejnera u Novom Sadu za protekla gotovo tri meseca znatno je manje razbacanog smeća, daleko se manje oštećuju, pa je i količina ambalažnog otpada, koji ide na reciklažu, povećana. Kako je „Novostima“ potvrđeno u JKP „Čistoća“, prvi rezultati angažovanja radnika agencija za obezbeđenje, koji patroliraju svuda po gradu „čuvajući“ metalne sanduke za odlaganje smeća.

Agencije za obezbeđenje su, podsećamo, angažovane 22. juna i od tada se može zasigurno pratiti pozitivan trend.

Ovo je pokazatelj da je odluka o angažovanju privatnog obezbeđenja racionalna, kao i da već daje rezultate. Upotrebljivost prikupljenog otpada blago je povećana, a prave efekte očekujemo u narednom periodu, kada ćemo imati i preciznije podatke – ističu u „Čistoći“.

Kontejnere po gradu, inače, obilaze dve patrole privatnog obezbeđenja, koje nadziru kontejnere i prostor oko njih. Incidenata sa sakupljačima sekundarnih sirovina dosad nije bilo, a izostale su i neprijatne situacije sa samim sugrađanima. Većina je, naime, dobro prihvatila ideju da se kontejneri čuvaju i da im okolina bude urednija.

„Čistoća“ je posao čuvanja kontejnera poverila kompanijama „Ipon sekjuriti“ i „G4S sekjure solušns“. Sa njima je potpisan ugovor vredan oko šest miliona dinara. Ovakva odluka izazvala je nedavno veliku buru u javnosti, a bilo je i polemika, jer je gotovo 30, pre svega, nevladinih organizacija tvrdilo da se na taj način, praktično, ugrožava ustavno pravo na rad sakupljačima sekundarnih sirovina. U „Čistoći“ su, međutim, odgovorili da je ovo način da se sačuvaju smeće i sekundarne sirovine, koje su imovina Novog Sada.

ŠTETA MILIONSKA

U „ČISTOĆI“ su, kao jedan od najvažnijih razloga za angažovanje privatnog obezbeđenja, naveli činjenicu da preduzeće, pa time i grad, zbog krađe sekundarnih sirovina i lomljenja brava na gotovo 300 podzemnih kontejnera, trpe štetu veću od milion dinara mesečno.

novosti.rs