SRAMOTA za Dodika „VELIKOG SRBINA“

0
192

Spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara, Stefanu Nemanji, zbog trave koja je prekrila pločnik u njegovoj okolini, izgleda zapušteno i kao da o njemu niko ne vodi brigu.

Parkić oko jednog od najlepših spomenika u gradu, ispred samog Muzeja Republike Srpske, zbog korova izgleda veoma zapušteno, a klupe su najčešće prazne. Za to je delom kriva trava koja raste između ploča oko spomenika i prekriva skoro celi prostor oko ove znamenitosti.

 – Šteta je da tako lep i značajan spomenik bude zapušten, a u samom centru grada i pored Muzeja koji posećuju i turisti. Vidim da se oko spomenika Banu Milosavljeviću redovno čisti svaki papirić i ljudi tu rado sednu da se odmore, a samo nekoliko stotina metara dalje, spomenik Stefanu Nemanji izgleda kao ruglo zbog nebrige – kaže Banjalučanka Snježana Bajić i dodaje da se svi ostali spomenici dosta dobro održavaju.

U Gradskoj upravi tvrde da nisu znali da je korov narastao oko spomenika, te poručuju da će odmah narediti da on bude očišćen.

U okviru redovnog održavanja zelenih površina, nadležno preduzeće će urediti i okolinu spomenika – rekli su u Gradskoj upravi.

Spomenik Stefanu Nemanji otkriven je pre tri godine i na taj način je obeleženo 900 godina od njegovog rođenja. Delo je novosadskog umetnika Ljubomira Šćepanovića, a Republici Srpskoj ga je poklonio Aleksandar Đurđev, predsednik „Srpske lige“

blic.rs