Širom Evrope kažnjavaju za VREĐANJE stranih političara, a evo kako je to rešeno u Srbiji

0
182

Za razliku od Makedonije, gde je ismevanje i podsmeh strane države, njene zastave, grba, himne, šefa države ili diplomatskog predstavnika kažnjivo zakonom, u Srbiji takvo krivično delo ne postoji.

Pošto ga u ovako izričitom obliku nema, praktično svako ko uvredi inostranog predstavnika države, poput predsednika ili premijera, proći će nekažnjeno. Te “sreće” nije bio Makedonac E. A, koji ima makedonsko i tursko državljanstvo, i koji je pre nekoliko dana proglašen krivim jer je preko svog profila na društvenim mrežama davao izjave koje narušavaju ugled predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Međutim, turski predsednik nije bio prozvan samo na društvenim mrežama, već i u medijima, i to nemačkim. Prošle godine Erdogan je tužio nemačkog komičara Jana Bomermana, kome je bio “meta”, i to zbog satirične pesme kojom je uvredio Erdogana. Epilog ove tužbe je odbacivanje.

Vređanje do mile volje

Međutim, Erdogan neće moći ništa da uradi ako se u Srbiji neko drzne da ga ismeva i vređa.

Uvreda ne postoji kao krivično delo. Postoji kleveta, ali fizičko lice mora da tuži – kaže advokat Dušan Slijepčević, koji navodi da u Srbiji takvih slučajeva nije bilo.

Kako za “Blic” objašnjavaju u Udruženju tužilaca Srbije, po članu 175 krivičnog zakonika, kao krivično delo postoji “povreda ugleda strane države i međunarodne organizacije”, odnosno “ako se javno izloži poruzi strana država, zastava ili himna”. Međutim, kada je u pitanju ličnost stranih političara, odnosno njihovo izlaganje poruzi makar oni bili i najviši predstavnici neke države, po slovu našeg krivičnog zakonika to nije krivično delo

U ranijim verzijama krivičnog zakonika smatralo se krivičnim delom i izlaganje poruzi najviših predstavnika stranih država. Međutim, danas to nije predviđeno – navode u Udruženju tužilaca.

Šta kaže zakon

Kako objašnjavaju, naš zakonik predviđa da se neće smatrati krivičnim delom ukoliko strana država ili njeni simboli izlože poruzi u umetničkom, naučnom, književnom delu, vršenju novinarskog ili javnog poziva, odbrani nekog opravdanog interesa ili prava, i pod uslovom da onaj ko je izlagao poruzi nije to činio u nameri da stranu državu omalovaži, ili je imao uverenje da su tvrdnje koje je iznosio istinite ili je imao povoda da poveruje da su one istinite.

Udruženje tužilaca Srbije

U Udruženju tužilaca Srbije navode da je srpsko rešenje ove situacije dobro

Izjednačavanje povrede ugleda države sa povredom ugleda nekog funkcionera bilo bi nazadno, srednjevekovno shvatanje, po kome bi važila ona čuvena “Država, to sam ja” – kažu u Udruženju.

Blic.rs