„KUĆE ĆE PRAVITI TIMOVI ROBOTA-DRONOVA“ Srbin u projektu koji će promeniti svet građevinarstva

0
237
ISTOCK

Saša Jokić, naučnik iz Srbije, predvodi tim španskog instituta IAAC čiji bi projekat mogao potpuno da promeni građevinarstvo, i to zahvaljujući 3D štampi i robotima.

Beograđanin Saša Jokić jedan je od pionira u polju automatizacije u građevinarstvu koji već duži niz godina uspešno kreira inovativna rešenja za građevinare. Saša je počeo da se bavi primenom 3D štampača i robotike u građevinarstvu na master studijama u Barseloni na IAAC institutu (Institute for Advanced Architecture Catalonia), koje je upisao nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Danas je Saša vodeći istraživač u timu tog Instituta koji se bavi uvođenjem 3D štampe i robota u građevinarstvo.

To su mali mobilni roboti poput letećih dronova, koji su međusobno umreženi, uspešno komuniciraju i dopunjuju se i na taj način štampaju objekte veće od sebe, i to veoma brzo – priča Saša.

Taj projekat nazvan „minibilders“ mogao bi na velika vrata da uvede robote i 3D štampu u izgradnju zgrada. „Minibildersi“ mogu da štampaju plafone, zidove, pa čak i cele kuće jer nisu ograničeni svojom veličinom pošto su povezani u timove. Oni mogu da štampaju bez obzira na ugao kojim se kreću ili na površinu po kojoj idu.

Timovi robota međusobno komuniciraju i prave građevinske strukture

U prvom demo-projektu koji sam predstavio u Muzeju dizajna u Barseloni kreirali smo četiri mini-robota sa različitim dizajnom i funkcijama koji u međusobnoj koordinaciji fabrikuju jednu celovitu strukturu. Prvi robot nazvan „Foundation robot“ zadužen je za kontrolu kretanja, kao i za pravljenje prvih 15 slojeva koji predstavljaju temelj finalne strukture – objašnjava Saša.

Ostatak objekta odštampan je drugim robotima nazvanim „Grip“ i „Vacuum“, koji imaju sposobnost kačenja na već odštampanu strukturu. Robot „Grip“ ima raspršivač materijala koji može da se pomera nezavisno od pozicije robota, pa može da pravi razne oblike. Robot „Vacuum“ je sposoban da se kreće po svim površinama, uspravno po zidovima, čak i po plafonu i da nanosi novi materijal.

Foto: Blic.rs

Za prezentaciju smo izabrali ova tri robota jer su oni suštinski za proizvodnju najvažnijih građevinskih elemenata kao što su zidovi ili plafoni, ali „minibildersi“ nemaju ograničenja pošto se u jedan tim robota može dodavati neograničen broj robota sa različitim zadacima, kao što su, na primer, postavljanje izolacije ili krečenje – izjavio je Jokić.

O timu na čijem je čelu naš naučnik izveštavali su poznati svetski mediji kao što su „Dejli mejl“ ili „Vajred“

Koliko su ovi roboti značajni za svet građevinarstva, govori i to što su o njima i o radu Sašinog tima pisali veliki svetski mediji poput „Dejli mejla“ ili „Vajreda“.

Saša je zajedno sa Petrom Novikovim, prijateljem sa fakulteta iz Barselone i iz tima IAAC, osnovao istraživački studio u Amsterdamu u okviru koga su kreirali novi izum „MatAerial“. To je nov način 3D štampanja u kome robot može da pravi strukture bez ograničenja zbog gravitacije.

Sarađuje s inženjerima iz Srbije u Bostonu

Mladi srpski istraživač trenutno živi i radi u Bostonu – prestonici svetske robotike, gde je odnedavno postao deo prestižnog inkubatora BUILDspace, u kojem razvija svoj novi proizvod pod imenom „Maneuver“ zajedno sa timom inženjera iz Srbije. Sašin cilj je da zajedno sa svojim timom kreira inovativne građevinske alate i građevinsku industriju kakvu je danas poznajemo potpuno promeni.

Blic.rs