Tradicionalna povorka otvorila „Festival uličnih svirača”

0
214

Raskošna povorka večeras je tradicionalno otvorila 17. „Festival uličnih svirača – Gradić fest”. Defile uz 2.500 zlatnih balona i pet ogromnih skulptura u obliku srca majstora skulptura od balona Šona Runija i švajcarski sastav limenih duvača „Brass Band Flaach” u 20 časova krenuo je sa Trga slobode.

Ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina, preko Varadinskog mosta povorka je stigla do odredišta, Gradića, u kojem se i ove godine udružuju muzika, film, umetnost i zabava.

Uoči samog početka „Gradić festa” u podgrađu Petrovaradinske tvrđave održana je konferencija za novinare, posvećena različitim aspektima te manifestacije iz ugla partnerskih organizacija „Festivala uličnih svirača”. Kako se moglo čuti, novi koncept festivala podrazumeva udruživanje snage, znanja, iskustva, ideja i infrastrukture s ciljem zajedničkog oplemenjivanja podgrađa i učešća u potpuno novoj urbanoj i umetničkoj priči.

– Najvažniji projekat u kulturi grada Novog Sada bez sumnje je „Novi Sad 2021 EPK”, a jedna od krucijalnih infrastrukturnih aktivnosti u okviru tog projekta je obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave – rekao je večeras član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. – Veoma je lako onda zaključiti koliko je i iz ugla Grada važno što se „Festival uličnih svirača” preselio u Gradić. Petrovaradinska tvrđava i podgrađe predstavljaju jedan od najvećih kulturno-turističkih potencijala Novog Sada i oživljavanje tog dela putem umetnosti, kulture, ali i zabave, potpuno se uklapa u misiju Grada. Obnova podgrađa podrazumeva investiciju vrednu 100 miliona dinara, a treba da bude revitalizovano 45 objekata. Podgrađe i Novi Sad dobiće zasluženo ruho i može se reći da je to prekretnica u razvoju tog dela grada.

Tokom prve večeri posetioci su imali priliku da vide i čuju neka od muzičkih imena, kao što su Gongmaster Dolf, „Voda nam vodama”, Toni Pecanov, Uv, „Peting bluz bend”, Bojana Vunturišević, Renco Ruđero, „The Trouble Notes” i drugi, a na platnima u okviru „Cinema Cityja”, između ostalih, prikazani su filmovi „Rekvijem za gospođu J”, „Igla ispod praga”, „Čokoladni vetar”, „Kad bih mogla da biram”… Publika je uživala i uz performanse Uličnih plesača Novog Sada, Lise Pelegrini, Kabarea „Performans“ i drugih.

Od prethodne godine Festival je, preseljenjem u podgrađe Petrovaradinske tvrđave, prešao na potpuno novi koncept​. Pridružile su mu se organizacije sličnih ideja, kao što su filmski festival „Cinema City”​, „Pop Ap (Berberaj & Pablik P)​”, „Scenatorija”​, „​Suburbijum”​, „Fruškać”, „Happy Trash Production”​, „​Ugrip”​ i ​„AAaaa festival”​. Pod okriljem „Gradić festa” zajedno su izgradili novi festival i sve postaje deo jedne nove urbane i umetničke priče.

dnevnik.rs