NOVI SAD: Konferencija o kulturnom turizmu

0
324
RTV (Aleksandar Korom)

Novi trendovi u kulturnom turizmu i njegove prednosti u razvoju turističke ponude, bila je tema međurodne konferencije, koju je organizovao Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu. Kada je reč o spoju kulture i turizma, sve prepoznatljiviji u tom pogledu postaje Novi Sad.

Festival uličnih svirača obogaćen ove godine novim sadržajima pod zajedničkim nazivom „Gradić fest“, primer je oživljavanja zaboravljenih kulturnih lokaliteta i decentralizacije kulturne ponude.

To je samo deo formirane nove kulturne scene Novog Sada, a sa dobijanjem titule „Evropska prestonica kulture“, neophodne su promene u infrastrukturi, kao i na scenama gde će se programi realizovati, i na povećanju smeštajnih kapaciteta, naglašava arhitekta Darko Polić, koji je na čelu Radne grupe za realizaciju projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Znanje i iskustvo celokupnoj zajednici, uključujujući i konferenciju „Savremeni trendovi u turizmu i hotelijerstvu“ koju 20. put organizuje Prirodno-matematički fakultet, svakako daje ta obrazovna institucija.

Aktivno učešće u razvoju različitih vidova turizma, ima i resorni pokrajinski Sekretarijat u kojem najavljuju izradu strateškog dokumenta – Programa razvoja turizma u Vojvodini.

Još jedan projekat pokrajinskog Sekretarijata, kao svojevrsno osveženje u toj oblasti, potvrđen na konferenciji „Novi prostori u kulturnom turizmu“ jeste Kreativna ekonomija – spoj privrede, umetnosti, kulture i tehnologije namenjena malim privrednim društvima u cilju podizanja opšteg društvenog standarda.

rtv.rs