DA ŠKOLA POSTANE NACIONALNO BLAGO SRBIJE

0
184

Dragi učenici Srbije, srećan vam početak školske godine! Poštovani roditelji, čestitamo vam na hrabrosti i žrtvi koju trpite da biste uspeli da svoju decu školujete i time ih izvedete na pravi put.

Prvi septmebar za sve one koji misle o sadašnjosti i budućnosti Srbije mora postati jedan od najznačajnijih datuma u godini, mora postati datum od koga počinje da se meri Srbija kakvu želimo u 21. veku. Za nas iz Srpske lige dileme nema, mi u 21. veku želimo da naš narod bude osposobljen da radi i da privređujući bukvalno zida novi život u našoj Otadžbini. I baš zato je za nas Prvi septembar, dan kada počinju da zvone školska zvona, nacionalni praznik i dan najvećeg ponosa.

Naše društvo i država su posle četvrt veka pogrešne politike bukvalno razoreni i moralno i materijalno. Mi danas više ne znamo ni šta nam je identitet, niti šta nam je nacionalna kultura. Mi danas proizvodimo tek polovinu onoga što smo proizvodili pre dvadeset i pet godina. Naša država se demografski prazni, mladost nam ili beži iz zemlje ili bezciljno luta živeći na račun svojih roditelja.

Za nas iz Srpske lige jedini izlaz iz ovog začaranog kruga propadanja našeg društva i države leži u okretanju novim generacijama i ulaganju u njihovo obrazovanje, razvoj radne etike i pobednički identitet. Mi smo svesni da se Srbija nalazi na raskrsnici puteva i koja je često u poprištu raznih geopolitičkih sukoba, može da opstane samo ukoliko bude bila sposobna da prepoznaje prilike i da ih brzo koristi, a ovo je moguće samo ukoliko naš narod bude sposoban da koristi savremeno znanje i veštine.

Mi kao nova snaga na političkoj sceni Srbije, danas, predlažemo ono što su znali i radili i Nemanjići dok su prvi put zidali srpsku državu i Karađorđevi i Miloševi ustanici dok su zidali drugu srpsku državu. Nije li škola bila u sastavu svakog manastira srednjevekovne Srbije? Nije li škola u ustaničkom Beogradu bila izgrađena praktično usred rata za oslobođenje od Turaka? Nisu li Pupin, Tesla, Matijević, Spasić, Vajfert, Anastasijević, Dositej, Njegoš i svi najveći srpski zadužbinari svoja imanja darivali školama?

Zbog svega toga, Srpska liga će učiniti sve da obrazovanje postane najvažnija društvena i politička tema u Srbiji. Od danas započinjemo veliku političku kampanju „Škola, nacionalno blago Srbije!“, kojom ćemo nastojati da postignemo:

• Povećanje društvenog izdvajanja za obrazovanje i tretiranje obrazovanja kao jedine sigurne investicije u budućnost Srbije.

• Pomoć deci da lakše steknu najkvalitetnije znanje i njihovim roditeljima da to finasijski izdrže.

• Odustajanje od politike namentute od strane MMF-a da i na obrazovanju treba štedeti.

• Očuvanje celokupnog sistema škola u Srbiji, jer je za nas neprihvatljivo da se škole zatvaraju čak iako imaju samo jednog učenika.

• Očuvanje svih radnih mesta u obrazovnom sistemu Srbije i bolji tretman zaposlenih baspitača, učitelja i nastavnika.

Danas, kada u 21. veku mi kao narod po treći put u istoriji gradimo državu, za nas iz Srpske lige ne postiji dilema da u sam temelj moramo staviti obrazovanje, baš kako su to radili i naši preci. Stoga, za nas ovo nije pitanje dnevne politike, već pitanje budućnosti naše rođene ili nerođene dece kojima smo dužni da ostavimo u nasleđe duh podviga i pobede.

srpskaliga.rs