Bajatović: Neće biti poskupljenja gasa

0
140

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je večeras da neće biti poskupljenja gasa ni za industriju, ni za potrošače, ni za toplane.

Bajtović je objasnio za Tanjug da će ubuduće biti drugačija metodologija obračuna kapaciteta i ne odnosi se na promenu cena.

Nema poskupljenja gasa. Agencija za energetiku je promenila metodologiju obračuna, koja je vrednosno neutralna, što znači da neće biti poskupljenja gasa ni za industriju, ni za toplane, ni za stanovništvo„, rekao je Bajatović za Tanjug povodom nepreciznog tumačenja ranije emitovanog saopštenja „Srbijagasa“.

Bajatović je objasnio da je Agencija menjala način obračuna kapaciteta što nema veze sa cenom gasa.

To je fiksni trošak na nivou godine i sada je promenjena metodologija obračuna tog troška i to je sve„, rekao je Bajatović.

Ministarstvo: Neće biti rasta cene gasa

Ministarstvo energetike saopštilo je večeras da neće doći do rasta cena gasa.

Ministarstvo je povodom pogrešnog interpretiranja saopštenja Srbijagasa da je došlo povećanja cena gasa za toplane i industriju, u saopštenju preciziralo da cena tog energenta nije povećana.

Saopštenje Srbijagasa nije u potpunosti jasno, ali u njemu zapravo nigde i ne piše da je došlo do povećanja cena.

Tačno je da od 1. oktobra počinje primena izmenjene metodologije za cene pristupa sistemu za distribuciju prirodnog gasa i cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje, koju je Savet Agencije za energetiku Republike Srbije odobrio na sednici, održanoj 31.avgusta 2017. „, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Novom metodologijom se vrše određene sitne korekcije za utvrđivanje cena pristupa sistemu za pojedine kategorije potrošača, koje su finansijski neutralne na prihode Srbijagasa, što znači da Srbijagas neće imati nikakvih dodatnih prihoda, navodi se u saopštenju.

TANJUG.rs