Studenti u potrazi za domom

0
178
foto: najstudent.com

Budući da se bliži početak nove akademske godine, studenti koji nisu iz Novog Sada, a žele tu da studiraju, uveliko su u potrazi za smeštajem u kojem će da borave tokom studija. Oni koji studiraju na račun budžeta  imaju priliku da konkurišu za daleko jeftiniji smeštaj u domu.

Iako je studentima važno da stanuju blizu fakulteta, s obzirom na to da je cena stanova na udaljenijim lokacijama niža, neretko se opredeljuju i za one na obodima grada. S druge strane, oni koji studiraju o trošku države, mogu da konkurišu za smeštaj u domu.

Već dve godine živim u istom stanu, zadovoljan sam, mali je stan – mali troškovi„, priča jedan student.

Oni koji stanuju u domu su takođe zadovoljni.

Mislim da se za 1.400 dinara ne može ništa više ni očekivati. Mnogo je jeftinije u odnosu na privatne stanove„, kaže jedna studentkinja.

U novosadskim domovima ima mesta za 2.713 studenata, a svake godine oko 1.000 njih ostane bez smeštaja, jer je velika trka za taj tip smeštaja. Konkurs za boravak u domu otvoren je do 15. septembra.

Cene u domovima prve kategorije su 1.860 dinara, a u domovima druge kategorije 1.430 dinara„, kaže Marijana Milinković, šef službe smeštaja Studentskog centra.

Privatni jednoiposobni stanovi koji se nalaze u blizini fakulteta izdaju se po ceni od 200 do 250 evra, a garsonjere od 140 do 160 evra. Stanovi u drugim delovima grada su povoljniji, tako da se garsonjera na Novom naselju i Detelinari može iznajmiti za 120-130 evra, a jednoiposobni stan se izdaje od 150 do 160 evra.

Iz agencija za nekretnine napominju da su cene zakupa privatnih stanova u septembru od deset do 20 odsto veće nego u avgustu.

Ove godine i prošle cene idu na više i to se oseti, recimo stanove koje smo izdavali za 180 evra evo sada izdajemo za 220-230, tako da se primeti taj porast cena ali se primećuje i porast kvaliteta. Stanovi koji se sad izdaju su mnogo lepše namešteni, čistiji, sami stanodavci su shvatili da bi ostvarili neki iznos za svoju nekretninu moraju u nju i da ulože„, navodi Eleonora Vasović, agent za nekretnine.

Danas studenti sve češće traže dvosobne ili trosobne stanove u kojima može da živi više njih, kako bi podelili troškove za kiriju i režije. Dvosoban stan, okvirno, mesečno može da se iznajmi za 200-300 evra, dok za trosoban studenti moraju izdvojiti od 200 do 400 evra, zavisno od toga da li je na periferiji ili u centru.

RTV.rs